112

Geldautomaten gaan met onmiddellijke ingang 's nachts dicht vanwege plofkraken

Banken zetten per direct alle geldautomaten in Nederland ‘s nachts buiten werking. Het is een reactie op de vele plofkraken van de afgelopen tijd waarbij steeds zwaardere explosieven worden gebruikt. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Alle geldautomaten die buiten staan worden voorlopig tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends uitgeschakeld. De beveiligingsvoorzieningen in de machines blijven wel gewoon ingeschakeld.

Slechts twee procent van alle geldopnamen gebeuren ‘s nachts. De afsluiting zal daarom voor weinig hinder zorgen voor de meeste mensen.

Geldautomaten worden verplaatst

Ook het afstorten van losse bankbiljetten is ‘s nachts niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen waar zogeheten ‘sealbags’ door zakelijke bankklanten afgestort kunnen worden, blijven ongewijzigd.

Naast de nachtsluiting worden geldautomaten die een verhoogd risico vormen voor omwonenden naar veiligere locaties verplaatst. Dit gebeurt in overleg met bewoners, gemeenten en bijvoorbeeld winkeliers.

Omwonenden zijn verdeeld

Bewoners van een appartementencomplex boven een Rabobank-automaat in Deventer reageren gemengd op de maatregel. Ze vrezen daar al tijden voor een plofkraak en hebben daar meerdere keren contact over gehad met de gemeente en de bank. Die heeft er tot dusver alleen voor gezorgd dat de de constructie rond de automaat werd verstevigd.

Lees ook: ABN haalt 470 geldautomaten door heel Nederland weg in strijd tegen plofkraken

Een omwonende vertelt aan Hart van Nederland dat ze ontzettend blij is met het nieuws. “Ik sta hier met kippenvel, zulk goed nieuws vind ik dit”, zegt ze. Als de geldautomaten ‘s nachts gesloten zijn, kunnen criminelen er minder gemakkelijk explosieven in plaatsen, denkt ze.

Een van haar buren reageert minder enthousiast. “Wat lost dat op? Er zit dan nog steeds geld in”, zegt hij. De man zou pas helemaal van zijn angst voor plofkraken verlost zijn als de machine wordt verplaatst.

‘Front tegen plofkraken’

“Plofkraken ondermijnen onze samenleving”, zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB. “We kunnen er niet op berusten dat er elke paar dagen een explosie af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen.”

Hij zegt blij te zijn samen met ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veilighed) en Wopke Hoekstra (Financiën) en alle betrokken publieke en private instellingen een front te vormen tegen deze vorm van criminaliteit.

Biljetten onbruikbaar maken

De Nederlandsche Bank en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe effectieve maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen geen buit meer is. Het doel is om dit zo snel mogelijk in te voeren.

Lees ook: Nederland steeds vaker opgeschrikt door plofkraken: wat is de oplossing?