Misdaad

ABN haalt 470 geldautomaten door heel Nederland weg in strijd tegen plofkraken

Zundert, Noord-Scharwoude, Tilburg, Amsterdam, Spijkenisse, Alkmaar, Vlaardingen. De lijst met plofkraken van de afgelopen weken is ellenlang. Om gevaarlijke situaties en mogelijke slachtoffers voor te zijn, heeft ABN Amro vandaag 470 geldautomaten gesloten.

De bank noemt het een noodmaatregel. “De afgelopen periode heeft er een nieuwe golf aan gewelddadige plofkraken plaatsgevonden. Ze¬†veroorzaken angst en onrust bij omwonenden en ondernemers.¬†Daarom hebben we besloten om per direct geldautomaten tijdelijk te sluiten”, zegt een woordvoerder van ABN tegen Hart van Nederland.

Het gaat volgens de woordvoerder om “een bepaald type automaten dat op dit moment heel populair is bij criminelen”. Vorige week maakte de bank al tien automaten in Amsterdam onklaar na een reeks plofkraken.

Zorgen om veiligheid in eigen huis

Veel automaten staan op plekken waar ook mensen wonen. Regelmatig moeten na een plofkraak woningen worden ontruimd uit veiligheidsoverwegingen. “Veel mensen maken zich terecht zorgen om de veiligheid in hun eigen huis”, aldus de woordvoerder.

Dit jaar zijn er al zeker 62 plofkraken geweest in Nederland, berekende NOS vorige week. Dat zijn er ruim 40 procent meer dan vorig jaar. ABN vond het tijd om grondige maatregelen te nemen. “Zeker als je al eens een plofkraak hebt meegemaakt ga je niet met een gerust hart naar bed. En dat kan echt niet.”

Volgens de bank was in veruit de meeste gevallen een ABN-automaat het doelwit van criminelen.

Lees ook: Vlaardingers bang na plofkraak: ‘Ik durf ‘s avonds de hond niet uit te laten’

Particuliere beveiligers tegen plofkraken

De bank gaat per locatie bekijken wat het beste alternatief is voor de geldautomaat. “De afspraken voor een pinautomaat binnen iedere vijf kilometer blijven gehandhaafd, ondanks het verdwijnen van 470 automaten”, verzekert de bank. “Soms moeten mensen wel iets verder reizen voor hun contant geld.”

“In een dorp waar maar een enkele pinautomaat is, is het lastiger om die weg te halen. Bewoners zijn gehecht aan de locatie van de automaat en vaak is er ook geen alternatieve plek mogelijk. In grote steden is het gemakkelijker om een automaat weg te halen, want daar zijn er veel meer.”

De gemeente Amsterdam zet zelfs particuliere beveiligers in tegen de aanhoudende plofkraken. “De particuliere inzet is onderdeel van het jaarlijkse donkere dagen offensief. Overdag wordt particulier toezicht ingezet op winkelstraten en pleinen in het kader van overvalpreventie. In de nachturen worden zij in gezet op geldautomaten, maar ook op overlastlocaties.”