112

Vlaardingers bang na plofkraak: 'Ik durf 's avonds de hond niet uit te laten'

Na een plofkraak zijn bewoners van de “ongure” Westwijk in Vlaardingen het helemaal zat. Ze voelen zich niet veilig en willen dat er ingegrepen wordt. “Mensen durven de straat niet op.”

De bewoners zaten in de nacht van woensdag op donderdag rechtop in bed toen er rond 04.00 uur twee harde knallen te horen waren. Het bleek niet om vuurwerk te gaan, maar een plofkraak bij de Albert Heijn aan de Doctor Wiardi Beckmansingel. De ravage is groot.

De politie heeft donderdagmiddag twee mannen opgepakt die mogelijk iets te maken hebben met plofkraak. Ze werden opgepakt op de Overtoom in Amsterdam.

‘Eng om hier te wonen’

Het verbaast een vrouw die bij de supermarkt staat niet. “Dit is echt een ongure wijk”, vertelt ze. Er is hier iedere keer wel het een en ander aan de hand. Nu het is een plofkraak, dan gebeuren er weer ongelukken als kleine kinderen oversteken.”

Een andere vrouw valt haar bij. “Als er ergens gajes woont, is het hier wel. Het is echt vreselijk.” Ze is opgegroeid in de Westwijk, die volgens haar sterk is veranderd. “Het was een hele mooie wijk, gezellig ook. Nu is het gewoon eng om hier te wonen.”

De vrouw bij de supermarkt durft ‘s avonds niet meer de deur uit om haar hond uit te laten in de buurt. “Ze staan achter de Albert Heijn te dealen. Doen andere dingen. Snuiven.”

Niet de eerste plofkraak

Volgens een man die tegenover de Albert Heijn woont, is de supermarkt niet voor de eerste keer het mikpunt van criminelen. “Een paar jaar geleden hebben ze met een auto de zijkant er uitgereden. Ik zag het geld rondvliegen.”

Lees ook: Plofkraken blijven populair bij criminelen, maar leveren meestal niks op

Ook herinnert de man zich dat er al eens eerder een plofkraak is geweest in de wijk, bij de oude Rabobank in het centrum. “Om de zoveel tijd is hier het raak.”

Burgemeester Annemiek Jetten kwam donderdagochtend langs om met buurtbewoners te praten. Een vrouw heeft haar zorgen geuit over de toenemende criminaliteit in de wijk. “Het is de afbraak van Vlaardingen, zo ervaren wij dat hier.”

Buurtbewoners eisen actie

Ze zegt “een beetje boos” te zijn. “En ik ben niet de enige denk ik.” De plofkraak was volgens haar de druppel voor de buurt. “Het gaat gewoon te ver, we zijn het zat. Er moet nu iets gebeuren.”

De burgemeester zegt te begrijpen dat bewoners zijn geschrokken. Maar, zegt ze, “het is hier een grootstedelijk gebied. Daar gebeuren dingen die niet kunnen en die pakken we aan. Dat doen we in iedere wijk, ook in deze.”

Het is volgens haar niet te bedoeling dat de Westwijk een stigma krijgt en ze wil benadrukken dat er ook veel goede dingen gebeuren in de wijk. “Er wonen hier heel veel goede, aardige mensen. Voor hen wil ik het ook echt opnemen.”

‘Wij willen weg’

De vrouw die met de burgemeester sprak, denkt dat ze het goed bedoelt. “Maar je moet hier wonen om het echt te merken.” Volgens haar zijn al veel mensen weggetrokken uit de wijk. Ook de buurtbewoonster bij de Albert Heijn wil weg. “Maar ja, waarheen? We kunnen nergens heen.”

Redactie/ANP