Dieren

Poezen van coronapatiënten onderzocht om besmettelijkheid te testen

Om uit te vinden hoe besmettelijk poezen zijn voor mensen, gaan drie universiteiten zo’n 150 katten van coronapatiënten onderzoeken. Op dit moment worden baasjes geworven die in de zorg werken en het virus hebben gehad.

Ook baasjes die corona hebben gehad en niet in de zorg werken kunnen een uitnodiging krijgen om hun huisdier te laten testen.

Poezen vatbaar voor corona

“Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona’’, stelt viroloog Wim van der Poel tegenover het AD. “Het is de bedoeling dat we gaan kijken wat voor ziektebeeld het precies brengt bij katten, of de dieren ziek worden en hoe snel en of mensen ook door katten geïnfecteerd worden.”

Op die manier kan het het risico van de verspreiding van corona door huisdieren beter worden ingeschat, is het idee. Ook kan zo worden bekeken hoe corona-infecties bij katten kunnen worden voorkomen.

Niet knuffelen of laten likken

In ieder geval één Nederlandse hond en drie Nederlandse katten zijn besmet (geweest) met coronavirus. Dat maakte minister Schouten van Landbouw een week geleden bekend.

Het advies aan kattenliefhebbers is om altijd even de handen te wassen als je een kat hebt geaaid. Van der Poel zegt ook dat mensen met coronaverschijnselen hun kat beter even binnen kunnen houden, en niet te knuffelen of laten likken.

Lees ook: Ongekend hoge vraag naar huisdieren door corona-eenzaamheid

Volgens hoogleraar virologie Wim van den Poel moeten vooral baasjes die zelf corona hebben gehad alert zijn. De hoogleraar, gespecialiseerd in virusoverdracht tussen mens en dier, zegt tegen Hart van Nederland dat de kans klein is dat een hond of kat geïnfecteerd raakt als hun baasjes gezond zijn.

Van dier op mens

Er wordt gedacht dat dieren niet zo snel besmet raken met het coronavirus en dat dieren het eerder van mensen krijgen dan andersom. Maar het vermoeden bestaat dat een medewerker van een nertsenboerderij in Noord-Brabant het coronavirus heeft opgelopen van een nerts.

Landbouwminister Schouten heeft daarom opgedragen om meer dan 100 nertsenboerderijen te onderzoeken op corona. Ook katten worden dus onderzocht: vooralsnog wordt het coronavirus ingespoten bij vijf poezen. Dat kunnen er later nog wel meer kunnen worden.

Foto: Pixabay