Weer & Verkeer

Opperste paraatheid op de weg: hitteprotocol vanaf woensdag

Met het oog op de verwachte hete dagen treft Rijkswaterstaat maatregelen. Vanaf woensdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol. Dat houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen.

Als je met brokken komt te staan, komt een berger je zo snel mogelijk naar een veilige locatie brengen, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Hitteprotocol niet overal

Het protocol geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 graden of hoger. Het gaat dan om alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe. De maatregel geldt tot 20.00 uur en waarschijnlijk ook de dagen na woensdag.

Lees ook: Regionale hittegolf in het zuiden begint vandaag

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Door de hitte kan de concentratie afnemen.

Wegdek 50 graden

Ook is het verstandig een paraplu mee te nemen die bij pech langs de weg als parasol kan dienen tijdens het wachten. De wegdektemperatuur kan met de verwachte hitte al snel oplopen tot boven de 50 graden.

Lees ook: Hittegolf op komst: geen ventilatoren maar koelvesten voor kwetsbare ouderen

Weggebruikers moeten de komende tijd ook rekening houden met overlast door bermbranden als gevolg van droogte. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om hun sigarettenpeuken niet weg te gooien.

ANP/Redactie