Misdaad

OM stellig: 'Kan niet anders dan dat Nicky Verstappen door misdrijf is omgekomen'

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Jos B. degene is die Nicky Verstappen 22 jaar geleden seksueel heeft misbruikt en gedood. “Er is onomstotelijk bewijs”, zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank. Aan het eind van de middag komt het OM met de strafeis.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden was aanwezig in de rechtbank en volgde de zaak op de voet

Jos B. wordt verdacht van vier feiten: het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky en het bezit van kinderporno. Justitie vindt alle vier deze feiten bewezen, zo werd duidelijk aan het begin van het betoog van de officier van justitie.

‘Alleen dood door misdrijf mogelijk’

Volgens het OM kan niet anders dan dat Nicky Verstappen door een misdrijf om het leven is gekomen. Een doodsoorzaak is nooit vastgesteld bij de 11-jarige Nicky die in 1998 overleed. Maar volgens het OM kan een natuurlijke doodsoorzaak worden uitgesloten.

Lees ook: Welke straf hoort Jos B. tegen zich geëist worden vandaag?

“Jongetjes van 11 jaar gaan niet zomaar dood, tenzij ze ziek zijn. En ziek was Nicky niet”, aldus de officier van justitie. Ook zijn er bijvoorbeeld geen aanwijzingen voor een hartritmestoornis gevonden, noch bij Nicky noch bij zijn ouders. Dan blijven volgens het OM nog vier mogelijkheden over: zelfdoding, euthanasie, een ongeval of een misdrijf. De eerste drie mogelijkheden sluit het OM uit. Blijft over een misdrijf.

Het OM ziet daarvoor de nodige aanwijzingen onder meer in het sporenonderzoek. Justitie concludeert dat Nicky door smoren, verwurgen of door asfyxie (verstikking) om het leven is gekomen. Deze doodsoorzaken hoeven geen sporen achter te laten, aldus het OM.

Daarnaast zijn er nog de DNA-sporen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky van een hem onbekende man, Jos B. “Een man met een zedenverleden”, aldus de officier van justitie. Het overbrengen van DNA van B. van de pyjamabroek op de onderbroek is volgens de officier gebeurd door direct en intensief contact, waar geen onschuldige verklaring voor is.

Reactie advocaat Jos B.

In een eerste reactie zei advocaat Gerald Roethof van B. tijdens de lunchpauze dat hij het requisitoir donderdagochtend “tijdverlies” en een “hoorcollege” vindt. “Is dit alles wat ik na 22 jaar onderzoek voorgeschoteld krijg?”, schamperde Roethof. “Wat hier ligt is onvoldoende om een bewezenverklaring uit te spreken. Het OM roept heel veel en onderbouwt maar heel weinig.”

(Tekst gaat verder onder video)

‘Verklaring verdachte flinterdun’

Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de dood van de 11-jarige jongen. Wel heeft hij – pas recent – toegegeven dat hij Nicky had gevonden op de Brunssummerheide, maar hij was volgens de verdachte toen al overleden. “Ongeloofwaardig en flinterdun”, is deze verklaring volgens de officier van justitie.

Lees ook: Familie van Nicky Verstappen kijkt Jos B. recht in de ogen aan: ‘Jij bent een monster!’

Over het eventuele seksueel misbruik van de Limburgse jongen was veel discussie. Een forensisch arts zei tijdens een eerdere zitting dat het bij Nicky aangetroffen letsel ook verklaard kan worden door zijn overlijden.

Redactie/ANP