Misdaad

Familie van Nicky Verstappen kijkt Jos B. recht in de ogen aan: 'Jij bent een monster!'

De tante, zus van moeder van Nicky Verstappen hebben woensdag in de rechtbank in Maastricht hun slachtofferverklaring voorgelezen. Daarbij zaten ze links voor Jos B. en keken ze de verdachte recht in de ogen aan.

Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden is in de rechtbank aanwezig en volgt de zaak hier op de voet

Als eerste komt Jacqueline Verstappen aan het woord, de tante van Nicky. Ze beschrijft hoe moeilijk het is om tegenover de verdachte te zitten en meer dan twintig jaar verdriet te verwoorden . ”Hoe gaat het leven verder als iets wat je het meest dierbaar is, je kind, je zo wreed ontnomen wordt?”

De tante zag hoe het gezin van Peter, Berthie en hun dochtertje Femke verwoest werd. Ineens waren ze niet meer dezelfde, maar ‘de ouders van en het zusje van Nicky Verstappen’. ”Mijn broer werd een ander mens, getekend door het verdriet, stil en teruggetrokken. Mijn schoonzus werd een ander mens, de leeuwin die vecht voor haar kroost. Femke werd een ander kind, haar vertrouwen in een veilige wereld was weg. De hele familie werd anders.”

‘Jij bent een monster!’

De zus van Nicky, Femke, volgt haar tante op en leest haar verklaring voor. ”Op 10 augustus 1998 was ik 7 jaar. Mijn jeugd en ons leven stopte ineens. Ik was nog jong maar ik wist dat vanaf dat moment niets meer ooit hetzelfde zou zijn. Ik had geen broertje meer, hoe kon dat? Wat was er gebeurd? Allemaal vragen waar maar geen antwoorden op kwamen. Mijn broertje was dood…”

Femke heeft veel vragen voor Jos B., die de zus van Nicky recht aan lijkt te kijken. ”Heeft hij nog lang geleefd? Zou hij bang geweest zijn? Heeft hij pijn gehad? Heeft hij om ons geschreeuwd?” Het zijn vragen waar ze waarschijnlijk geen antwoord om gaan krijgen.

”Dat jij hier nu zit en ons niet aan durft te kijken zegt genoeg. Wel moet je weten en voelen dat onze ogen iedere seconde op jou gericht zijn, jij hebt ons Nicky afgenomen, mijn broertje, ons alles.” De man die haar nu aankijkt, heeft niet alleen haar leven maar ook het leven van de andere nabestaanden kapot gemaakt. ”Voor mij ben jij geen mens, je bent een monster!”

Op zoek naar antwoorden

De moeder van het overleden jongetje, Berthie Verstappen, neemt als laatste plaats in de rechtbank om haar verklaring voor te lezen. ”Sinds 10 augustus 1998 is geen dag voorbij gegaan zonder pijn, zonder verdriet en zonder verlangen naar onze Nick, die toen verdween en later vermoord werd teruggevonden. Ja, we hebben al die lange, donkere dagen geteld. De dagen dat we Nick niet gezien hebben, de dagen dat we hem niet hebben kunnen vasthouden.”

Het verdriet en gemis maakt al snel plaats voor woede en onbegrip. ”Wie doet dit een jongen van 11 jaar aan?”, vraagt moeder Berthie zich af. Maar zelfs na de arrestatie van Jos B. in 2018 komen de antwoorden niet. ”De dagen dat we ons wanhopig afvroegen wie in hemelsnaam onze Nick tijdens een vakantiekamp om het leven zou kunnen brengen zijn we hem geen dag vergeten.

“In die 22 jaar hebben wij elke dag, ook vandaag, bij een foto van Nick een kaarsje opgestoken, meer dan 8000 in totaal”, vervolgt ze. “In die 22 jaar zijn wij duizenden keren naar zijn graf geweest, telkens met de vraag: Waarom, waarom?”

‘Nicky blijft voor altijd elf jaar’

De moeder richt zich vervolgens rechtstreeks tot Jos B., die nog altijd aandachtig lijkt te luisteren. ”Als Nick nog geleefd zou hebben, zou hij nu een man van 33 jaar zijn geweest. En wij, zijn ouders, zus en familieleden, kunnen alleen maar fantaseren, speculeren en dromen wat er van hem geworden zou zijn.”

“We beelden ons dan in dat we de trotse opa en oma van zijn kinderen zouden zijn, dat we gezellige familiebijeenkomsten met hem en Femke zouden hebben en dat hij samen met zijn vader regelmatig naar Ajax zou gaan”, fantaseert Berthie verder.

Maar we weten het niet, zegt ze. “We zullen het nooit weten, want Nicky is voor altijd maar elf jaar. Slechts elf jaar, omdat een volwassen man, een grote kerel, zichzelf niet in bedwang had en zich aan hem heeft vergrepen. Onze Nick was kansloos tegenover een roofdier dat op jacht was naar een prooi.”

Vervolgens vertelt de moeder van Nicky dat Jos B. een lafaard is geweest. ”De man die flink genoeg was om een onschuldig kind om het leven te brengen, was de eerste twee jaar na zijn arrestatie te laf om iets te zeggen. Wij moesten het doen met je vage toespelingen dat je ooit misschien wel wat ging zeggen. Dat je wel iets weet, dat er een verklaring in de kluis ligt en die je op een door jou gekozen moment zou voorlezen. Uiteindelijk kwam er niets van en hield jij toch mond.”

‘Verklaring kwam te laat’

Verdachte Jos B. had op geen één van de verklaringen iets te zeggen. Wel heeft de 57-jarige Limburger opnieuw gezegd hoe erg het zou moeten zijn om een kind te moeten missen. ”Het spijt me dat ik zo lang heb gewacht met het afleggen van een verklaring”, zei hij na de verklaring van moeder Berthie. “Dat had ik eerder moeten doen. In 1998 en 2001 had ik die kans. Het is gewoon te laat.”

Eerder had Jos B. in een videoverklaring gezegd dat hij Nicky levenloos en bij toeval aantrof op de Brunssummerheide. “Misschien had ik het veel eerder moeten doen, een verklaring afleggen”, reageerde de verdachte vorige week, tijdens de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Uit angst, omdat hij een zedenverleden heeft, durfde Jos B. niet naar de politie te gaan, stelde hij. “U wist toen toch niet dat Nicky mogelijk misbruikt was?”, vroeg de rechter hem woensdag. “Nee”, zei Jos B. en hij kon geen antwoord geven waar die angst op gebaseerd was.

Minachting voor houding van B.

Berthie Verstappen noemde de verklaring van de verdachte een “in elkaar geflanst filmpje” en gelooft er geen woord van. “Wij vragen ons iedere dag af wat er werkelijk met Nick is gebeurd. Jij weet dat. Jij zou dat kunnen zeggen. Maar je doet het niet. Wij hebben intense minachting voor je houding, voor je zwijgen en voor je doorzichtige ontkenningen.”

Woordvoerder Peter R. De Vries vindt de verklaringen van B. van geen kant kloppen. “Het is heel veelzeggend in onze ogen dat hij (Jos B., red.) geen enkel commentaar wil geven. Over wat hij dan gezien, gehoord of geroken heeft.”

De verdachte gaf eerder aan ‘iets’ opvallends te hebben gezien toen hij naar eigen zeggen Nicky vond. Wat B. precies van een afstandje gezien had, daar wil hij niet op ingaan. Volgens De Vries is het voor de familie duidelijk dat Jos B. de dader is.