Gezondheid

Vanaf vandaag kun je ook online een coronatest aanvragen

Nederlanders kunnen vanaf woensdag online een afspraak maken voor een coronatest via Coronatest.nl, een nieuw digitaal platform. Vervolgens kunnen mensen daar ook zien wat de uitslag is.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde de corona-portal afgelopen donderdag aan op de extra ingelaste persconferentie. Het is een van de maatregelen die het kabinet neemt in de strijd tegen het oplaaiende coronavirus.

Lees ook: Coronavirus rukt verder op: afgelopen week ruim 4.000 nieuwe besmettingen

Sms’je en e-mail

Mensen die zich willen laten testen kunnen met hun DigiD inloggen op het nieuwe platform. Als ze daar hun postcode invoeren, krijgen ze te zien waar de testlocaties zijn en welke tijden beschikbaar zijn. Vervolgens krijgen ze een e-mail en een sms om de afspraak te bevestigen.

Wie inderdaad besmet is geraakt met het coronavirus wordt daarna gebeld door de GGD. Dat gesprek is het begin van het bron- en contactonderzoek. Bij een negatieve test stuurt de GGD een e-mail dat mensen op Coronatest.nl de uitslag kunnen zien.

Lees ook: Minister De Jonge wil verplichte quarantaine na bron- en contactonderzoek

Drempel verlagen

Tot dusver kon alleen telefonisch een afspraak worden gemaakt bij de GGD. Het telefoonnummer 0800-1202 blijft overigens ook gewoon in de lucht om een test aan te vragen. Dat het nu ook mogelijk is  om ook online een coronatest aan te vragen moet ervoor zorgen dat de drempel lager wordt voor mensen om zich te laten testen.

Daarnaast hoopt de overheid dat het ook helpt om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Zo kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

Redactie/ANP