Misdaad

Onderzoek op begraafplaats Maastricht in verband met verdwijningszaak Tanja Groen

De politie in Limburg is woensdagochtend een zoekactie gestart op een begraafplaats in Maastricht. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen in 1993. Op 4 september van dat jaar gaven de ouders de destijds 18-jarige studente als vermist op.

Het onderzoek op het kerkhof aan De Beente vindt buiten het zicht van het publiek plaats. Over het graf naast een hoge naaldboom is een witte tent geplaatst. Over een zerk die waarschijnlijk op het onderzochte graf lag is een zeil gelegd, zodat niet te zien is in wiens graf wordt gezocht.

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Deze heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, aldus de politie.

Lees ook: Paragnosten, politie en vrijwillige duikteams zochten de afgelopen 26 jaar naar Tanja: wat is er gebeurd?

‘Hopelijk eindelijk antwoord op onze vragen’

Moeder Corrie Groen laat via familiewoordvoerder Peter R. de Vries weten: “Het is meer dan 26 jaar gelelden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondragelijk geweest. Dit heeft ons elke dag bezig gehouden. Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen.”

Lees ook: Ouders sinds 1993 vermiste Tanja Groen tegen dader: ‘Doe alsjeblieft je mond open’

Ook Tanja’s vader reageert in het statement dat De Vries via Twitter heeft verspreid: “We moeten uiteraard nog afwachten wat de zoekactie oplevert, maar ons is duidelijk gemaakt dat het niet om zomaar een tip gaat. Het is voor ons heel spannend. Wij hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven.”

Zeer serieuze tip

In het najaar van 2019 heeft het cold case team van de politie in Limburg informatie gekregen over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. Het team onderzocht deze tip. De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem, gelegen aan De Beente in Maastricht.

Aan één van de graven op de begraafplaats verricht het onderzoeksteam woensdag forensisch onderzoek. Dit betekent dat het graf opengemaakt wordt. Forensische medewerkers bekijken het graf en onderzoeken wat zich in het graf bevindt.

De politie benadrukt dat het onderzoek aan het graf geheel los staat van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. De overledene en zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek op de begraafplaats zal de hele dag in beslag nemen.