Misdaad

Paragnosten, politie en vrijwillige duikteams zochten de afgelopen 26 jaar naar Tanja: wat is er gebeurd?

Ze fietste in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 na een studentenfeest terug naar haar studentenkamer in Gronsveld. De toen 18-jarige Tanja Groen is daar nooit aangekomen. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Wat gebeurde er de afgelopen 26 jaar in de zoektocht naar Tanja?

Niet alleen de politie, maar ook paragnosten en vrijwillige duikteams bemoeiden zich de afgelopen jaren met de zaak. In een tijdlijn wat er precies is gebeurd.

31 augustus – 1 september 1993: Verdwijning

Tanja Groen studeerde in Maastricht. Ze kwam uit het Noord-Hollandse Schagen. Tanja was in Maastricht lid van studentenvereniging Circumflex en had een studentenkamer in het nabijgelegen Gronsveld. Die avond, op 31 augustus, had ze een studentenfeestje bij de vereniging. Ze fietste die nacht terug naar haar kamer in Gronsveld. Een ‘enge weg in het donker’ van zo’n 7 kilometer lang. Toen verdween ze. De vermissing wordt het weekend van 4 september pas duidelijk als ze niet komt opdagen in Schagen. Vanaf dan begint een lange zoektocht en is er jarenlang niets gevonden. Al vanaf het begin ging de politie wel uit van een misdrijf. Concrete verdachten waren er echter niet.

Tanja Groen vermist

Februari 1997: Justitie onderzoekt of Tanja slachtoffer is van Marc Dutroux

De Belgische justitie onderzoekt of Tanja slachtoffer is van kindermoordenaar Marc Dutroux. Dutroux werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering in België van zes meisjes, van wie slechts twee overleefden. Toen Tanja vermist raakte, liep Dutroux nog vrij rond. De ouders van Tanja gingen naar België om in de spullen van Dutroux te zoeken naar kledingstukken of andere eigendommen van Tanja. Niets werd toen gevonden.

April 2009: Boek over verdwijning komt uit

Vijftien jaar na haar verdwijning verschijnt een boek over de onopgeloste vermissing: ‘Fietstocht zonder Einde’. Rob Hendriks, de auteur van het boek, schrijft in het boek over de verdwijning, de activiteiten die ondernomen zijn door de medestudenten van Tanja en de politieacties. Met dit boek wil de schrijver de gedachte aan Tanja levend houden en hij hoopt hiermee dat lezers die iets weten hiermee naar buiten komen.

Oktober 2009: Paragnost zegt te weten waar Tanja is

Paragnost Piet Nendels zegt te weten waar Tanja is. Hij denkt dat ze begraven ligt in Frankrijk. Het OM zegt echter dat dat geen geldig spoor is voor een heropening van de zaak.

Januari 2010: Tanja mogelijk in handen van seriemoordenaar Ronald Janssen

De Belgische justitie onderzoekt of seriemoordenaar Ronald Janssen betrokken is geweest bij de verdwijning van Tanja. De Belgische tekenleraar woonde vlakbij Maastricht in de tijd dat Tanja verdween. Uiteindelijk bekende hij vier andere moorden en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf. Justitie vond ook geen bewijs dat Janssen iets te maken had met de verdwijning van Tanja.

September 2010: Cold case

Zeventien jaar na de vermissing van Tanja Groen wordt de zaak officieel een cold case.

Augustus 2012: Mogelijke fiets van Tanja gevonden

Negentien jaar na de verdwijning van de studente heeft een duikploeg op aanwijzingen van een wichelroedeloper een fiets gevonden in de Maas bij Maastricht. De fiets zou mogelijk van Tanja zijn en dat zou betekenen dat er een nieuwe ontwikkeling in de zaak zou zijn. De fiets was volgens de politie uiteindelijk niet van Groen, hoewel de voormalig rechercheur die de zoektocht leidde daar anders over dacht. Hij vond dat de politie de vondst te gemakkelijk afdeed en de ouders er meer bij had moeten betrekken.

Fiets vermissingszaak Tanja Groen

Fiets vermissingszaak Tanja Groen

September 2012: Duikers opnieuw het water in

Een week nadat de fiets werd gevonden, wordt opnieuw in de Maas gezocht naar Tanja. Op aanwijzingen van paragnost Loet van der Gouw zou een vat en een rioleringsbuis in het water liggen waar sporen op zouden kunnen zitten van Tanja. Omdat het vat aan beide kanten open bleek te zijn en leeg was, werd geprobeerd te achterhalen wat erin heeft gezeten. Daarbij werd ook gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van menselijke resten. Dit bleek uiteindelijk niet het geval.

Duikers zoeken naar Tanja in vermissingszaak

Duikers zoeken naar Tanja in vermissingszaak

September 2013: Herdenking 20 jaar geleden

Het is twintig jaar geleden dat Tanja die nacht verdween. In Schagen, waar ze oorspronkelijk vandaan kwam, werd een speciale herdenkingsdienst voor haar gehouden.

Juni 2014: Botresten gevonden bij Gronsveld

Een wandelaar vond in 2014 botresten bij een akker bij het dorpje Gronsveld waar Tanja op kamers zat. De politie vermoedde dat ze afkomstig waren van een menselijk been. Uit een DNA-test die het Nederlands Forensisch Instituut uitvoerde, bleek dat de botresten niet van Tanja waren.

Lees ook: Dag van het vermiste kind: Tanja Groen is al 22 jaar vermist

Augustus 2018: Emotionele oproep

Na 25 jaar ontbreekt nog steeds elk spoor van Tanja. De familie doet een emotionele oproep: “Tegen de dader willen we zeggen: ‘Doe alsjeblieft je mond open. Of stuur een briefje, desnoods anoniem. Waar je heb je ons kind gelaten?’.” De ouders van Tanja blijven hoop houden, zeker nu Jos B. is aangehouden op verdenking van de moord op Nicky Verstappen. “Hij woonde natuurlijk niet zo ver van Maastricht af. En in 1986 had hij ook al iets met jongens proberen te doen”, zei moeder Corrie tegen NH Nieuws.

Januari 2020: Onderzoek begraafplaats Maastricht

De politie heeft opnieuw Tanja’s zaak aan het licht gebracht via de cold case-kalender. De zoektocht op de begraafplaats in Maastricht volgt op een tip dat de eerstejaars op de avond van haar verdwijning is vermoord en in een graf is gelegd dat was gedolven voor een begrafenis van de dag erna. Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries, die de familie bijstaat.

Graf geopend in zoektocht naar Tanja Groen

Lees ook: Lichaam Tanja Groen mogelijk in vers gedolven graf gelegd