Politiek

OMT-lid erkent: 'We hebben de komst van het coronavirus onderschat'

Gezondheidsdienst RIVM heeft de opmars het nieuwe coronavirus tot eind februari onderschat. Dat zegt Aura Timen maandag in NRC. Timen is lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert.

“Niet alleen ons, het virus heeft heel Europa overvallen”, zegt Timen, tevens hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. “Zeker in West-Europa was er een massale instroom van infecties door de wintersportvakanties. En onder meer in Nederland hadden we daar nog een extra aanjager bij: het carnaval.”

(Tekst gaat verder onder tweet)

‘Onwerkelijke situatie’

De situatie die volgde noemt Timen onwerkelijk. “Ik geef al lang les aan medische studenten. Het concept lockdown kwam alleen aan bod in historisch perspectief, in tijden van de pest, of lokaal tijdens de grieppandemie in 1918.” Een lockdown behoorde volgens haar niet tot “het arsenaal van maatregelen bij uitbraken in de westerse wereld”.

Lees ook: Hebben we corona uitgeroeid in Nederland? Theoretisch zou het kunnen, zegt het RIVM

“Ik zal nooit vergeten hoe het begon”, blikt de bijzonder hoogleraar infectieziektenbestrijding terug. Ze sprak op 21 februari op een symposium in Amsterdam. “Ik had me verdiept in de situatie in Europa: in Italië hadden ze drie coronagevallen, mensen uit China, die lagen sinds eind januari in het ziekenhuis. Verder helemaal niets.”

Er waren twee groepen besmettingen in Europa: een in Frankrijk, een in Duitsland, weet Timen nog. “Dus ik zei in mijn praatje dat de risico’s best meevielen. Daar ben ik later erg op aangevallen, ik denk terecht, ik was misschien overmoedig.”

‘Coronagolf in najaar’

Daarna ging de verspreiding snel. “Onderweg naar huis keek ik op mijn telefoon: een bericht over zeven nieuwe besmettingen in Italië. De volgende dag waren dat er tientallen, op zondag honderden.”

Lees ook: Tweede coronagolf na de zomer? ‘Vooral september wordt spannend’

Timen verwacht dat er komend najaar een tweede coronagolf komt. “Ik zie geen reden waarom dat niet zou gebeuren. Dit soort luchtwegvirussen, ook andere coronavirussen, gedijen in het winterseizoen”, legt ze uit. “In de herfst en winter zitten we meer binnen, op elkaar. Als we allemaal de regels honderd procent naleven, is er een kans dat we het heel beperkt houden.”

ANP