Misdaad

Vader die Insiya (6) naar India ontvoerde krijgt negen jaar cel

De 41-jarige Shehzad H. is maandag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens de gewelddadige ontvoering in 2016 van zijn destijds 2-jarige dochter Insiya naar India. Dit is dezelfde straf als door het Openbaar Ministerie is geëist en is de maximale straf die voor deze feiten kan worden opgelegd.

H. was niet aanwezig bij de uitspraak en de zitting op 23 september. Hij verblijft in India, dat is ook waar hij Insiya al vier jaar verborgen houdt. Ondanks verzoeken daartoe van het Openbaar Ministerie heeft India geweigerd Shehzad H. aan Nederland uit te leveren.

“Waar ik eigenlijk op hoop is de terugkeer van Insiya. Al die rechtszaken en vonnissen zijn allemaal op papier. Tuurlijk, het geeft je gevoel van: dit wordt niet alleen door mij, maar door de hele rechtsstaat niet geaccepteerd. Maar het gaat er uiteindelijk toch echt om dat zij terugkomt”, zegt moeder Nadia Rashid na afloop van de zitting tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya na eis: ‘Ik wil alleen maar dat mijn kind thuiskomt’

Heftige ontvoering

Insiya werd vier jaar geleden met geweld weggehaald uit de woning van haar oma in Amsterdam. De rechtbank noemde de ontvoering “heftig en in Nederland ongehoord.” Door zijn handelen heeft Shehzad H. het gezin naar het oordeel van de rechtbank kapotgemaakt.

Insiya verblijft nog steeds in India. De rechtbank merkte op dat er op dit moment ook geen enkel vooruitzicht is dat dit gaat veranderen, aangezien India geen partij is bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag.

Bekijk video: Koningin Máxima zichtbaar geëmotioneerd door situatie ontvoerde Insiya

Internationaal team

Volgens de rechtbank heeft Shehzad H. de kinderontvoering en de onttrekking van Insiya aan het ouderlijk gezag van haar moeder uitgelokt. De uitvoering ervan liet hij over aan een internationaal team, waarvan hij de leden betaalde.

De 36-jarige neef van Shehzad H., Imran S., is maandag wegens zijn aandeel hierin veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ook hij verblijft niet in Nederland en heeft zijn proces niet bijgewoond. In 2019 zijn zes andere uitvoerders van de ontvoering reeds veroordeeld tot straffen van twaalf maanden tot vier jaar gevangenisstraf. Vijf van hen zijn hiertegen in hoger beroep gegaan.

‘Voor eigen rechter spelen’

Shehzad H. was ten tijde van de ontvoering verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje. De dag na de ontvoering stond hiervoor een procedure bij het hof ingepland. Het aspect van deze nog lopende rechtszaak maakt de zaak naar het oordeel van de rechtbank extra kwalijk. De rechtbank rekent het Shehzad H. bijzonder zwaar aan dat hij voor eigen rechter heeft gespeeld.

Lees ook: Vader ontvoerde Insiya moet dwangsom betalen: ‘10.000 euro voor elke dag dat ze niet thuis is’

Tijdens de zitting maakten onder anderen de moeder en oma van Insiya gebruik van het spreekrecht. De moeder vertelde toen dat zij in 2018 voor het laatst via Skype kort met de inmiddels 6-jarige Insiya heeft gesproken.

Reactie/ANP