Misdaad

Vader ontvoerde Insiya moet dwangsom betalen: '10.000 euro voor elke dag dat ze niet thuis is'

De vader van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya moet een dwangsom betalen van 10.000 euro voor elke dag dat hij zijn dochter langer in India houdt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vorige week beslist, blijkt uit een uitspraak waar Het Parool mee naar buiten kwam.

Het hof bevestigde een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag uit december 2017, die oordeelde dat Insiya onmiddellijk moest terugkeren naar Nederland. Het hof hangt daar in hoger beroep nu een dwangsom aan vast, “gezien de aard en de ernst van de zaak, waarbij (de minderjarige) op abrupte wijze uit haar vertrouwde omgeving is gehaald en haar door de weigerachtige houding van de vader het contact met de moeder stelselmatig onthouden wordt”.

Het bedrag kan oplopen tot een maximum van een miljoen euro.

Ontvoering

De nu vierjarige Insiya werd in september 2016, destijds twee jaar oud, met geweld gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse Watergraafsmeer en ontvoerd naar India. Sindsdien leeft zij daar bij haar vader Shehzad H..

 H. was toentertijd verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder, Nadia Rashid. Hij nam zijn inmiddels vijfjarige dochter mee naar India, waar zij nog altijd woont. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd de vader in Nederland te vervolgen. India weigert hem uit te leveren.