Politiek

Koningin Máxima zichtbaar geëmotioneerd door situatie ontvoerde meisje Insiya

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vinden het “hartverscheurend” voor Nadia Rashid, de moeder van het in 2016 naar India ontvoerde meisje Insiya, dat ze al die tijd haar dochter al moet missen. “Wij leven met haar moeder mee”, zei de koning vrijdag aan het einde van zijn staatsbezoek aan India.

“Al jarenlang wordt er actie ondernomen om te kijken wat eraan kan worden gedaan, op alle niveaus in de regering”, zei de koning. “Ik hoop ook dat zij binnenkort in ieder geval het contact met haar moeder terug kan krijgen, zoals de rechter in India nu bevolen heeft. Dat zou een hele mooie eerste stap zijn.”

Lees ook: Koning: ‘Samenleving moet stikstofprobleem gezamenlijk oplossen’

Koningin Máxima sloot zich daarbij aan. “Als moeder zou ik echt niet weten hoe je dat drie jaar lang kan volhouden”, sprak de zichtbaar geëmotioneerde koningin. “Dat is het enige dat ik kan zeggen.”

Gekidnapt

Insiya werd drie jaar geleden met geweld gekidnapt in Amsterdam en naar haar vader in India gebracht. Haar ouders waren in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. De man negeert sindsdien rechterlijke uitspraken die bepalen dat het inmiddels 5-jarige meisje terug moet naar haar moeder in Nederland. India weigert de in Nederland inmiddels veroordeelde vader uit te leveren.

ANP/Redactie