Gezondheid

Nederlanders maken zich steeds grotere zorgen om verspreiding coronavirus

Een steeds groter wordende groep Nederlanders maakt zich zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder 2000 mensen. Ruim de helft van hen (59%) zegt bang te zijn voor het virus. Een flinke stijging ten opzichte van vorige maand. Toen gaf nog ruim een derde van de ondervraagden (38%) aan bezorgd te zijn over het virus.

De angst voor het coronavirus speelt ook mee in de keuze van een vakantiebestemming, zegt ruim de helft van de Nederlanders. Maandagavond gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies af voor de provincies Lombardije en Padova in het noorden van Italië. In het land overleden tot nu toe zeven mensen aan de gevolgen van het virus.

Geen zorgen

Nederlanders die momenteel in Italië zitten maken zich vooralsnog geen zorgen. “Natuurlijk ben je wel wat voorzichtiger, je wast je handen wat meer”, zegt de Nederlandse Ichelle Tijdink, die woont en werkt bij het Gardameer, middenin het besmettingsgebied in Lombardije. “Ik ga niet met een maskertje op lopen, maar ik let wel meer op mijn hygiëne.”

Lees ook: Nederlanders in Italië niet bang voor coronavirus: ‘Je wast je handen wat meer’

Om te voorkomen dat het virus zich ook in ons land gaat verspreiden, moeten alle Nederlanders die terugkomen uit een besmet gebied zich verplicht laten controleren, vindt een overgrote meerderheid (81%) van de respondenten. Slechts 15% vindt een verplichte medische controle overbodig.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.