Gezondheid

Nederlanders in Italië niet bang voor coronavirus: 'Je wast je handen wat meer'

In Italië is maandag een zesde persoon overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Eerder op maandag stierven al drie Italianen in het noorden van het land aan het virus. Het ging in alle gevallen om oudere mensen.

Sinds de plotselinge uitbraak van het virus ligt het openbare leven in verschillende grote Italiaanse steden op zijn gat, zo ook in Venetië. “Alle scholen zijn gesloten, alle universiteiten zijn gesloten, alle musea zijn gesloten en zelfs alle kerken zijn gesloten”, vertelt Bernard Aikema aan Hart van Nederland. De hoogleraar woont al jaren in de Italiaanse stad. “Ik had vandaag en morgen in Verona colleges moeten geven, maar dat gebeurt niet, dus zit ik nu thuis.”

Lees ook: Geen nieuwe maatregelen in Nederland na corona-uitbraak Italië

Afgelasting carnaval groot probleem

Naast de sluiting van veel openbare plekken, is ook het wereldberoemde carnaval in de afgelast. Een drastische maatregel. “Dat is eigenlijk nog nooit gebeurd”, zegt Aikema. “Het is een situatie die heel ernstige, vooral ook economische gevolgen heeft. Als dat carnaval stop wordt gezet en die toeristen gaan weg: tel uit je winst. Op dit moment zie ik vooral dat als een heel ernstig probleem.”

Lees ook: Ministerie waarschuwt Nederlanders die naar Italië gaan om coronavirus

Ichelle Tijdink woont en werkt bij het Gardameer, middenin het besmettingsgebied in Lombardije. Ze ziet de paniek bij de Italianen, maar maakt zich zelf nog niet zoveel zorgen. “Natuurlijk ben je wel wat voorzichtiger, je wast je handen wat meer”, zegt Tijdink. “Ik ga niet met een maskertje op lopen, maar ik let wel meer op mijn hygiëne.”

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Noord-Italië is inmiddels gestegen tot meer dan 224.

Wereldwijd

In China zijn inmiddels ruim 2500 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Meer dan 75.500 Chinezen zijn besmet. Ook buiten China komen er steeds meer besmettingsgevallen bij.

Het virus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein, Koeweit, Irak en Afghanistan. De vier landen liggen naast of dicht bij Iran, waar al twaalf mensen zijn omgekomen door het longvirus en zeker 61 mensen besmet zijn. Wereldwijd zijn er nu ruim 2500 mensen overleden aan het virus, waarvan de meeste in China.