Politiek

Een vijfde van Nederlanders lakser met coronaregels na blunder Grapperhaus

Eén op de vijf Nederlanders neemt het minder nauw met de 1,5 meter-regel, omdat minister Ferd Grapperhaus zich ook niet aan de regels hield. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

Grapperhaus trouwde afgelopen weekend met Elsevier-journalist Elisabeth Wytzes en gaf een huwelijksfeest. Op foto’s is te zien dat lang niet alle gasten zich aan de 1,5 meter afstand hielden. De minister van Justitie en Veiligheid ging door het stof en bood excuses aan.

Lees ook: Grapperhaus vindt zichzelf nog geloofwaardig na ‘corona-ophef’ rond bruiloft

Toch heeft het huwelijksfeest gevolgen, blijkt uit het onderzoek van Hart van Nederland onder meer dan 4100 Nederlanders. Hen werd gevraagd of ze door het voorval van minister Grapperhaus zelf makkelijker gaan denken over 1,5 meter-maatregel.

Geen 1,5 meter afstand

Ja, zegt 20 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Zij zullen zich minder strikt aan de 1,5 meter afstand houden, nu ze weten dat een minister dat ook niet altijd doet. Vooral jongeren (onder de 30 jaar) denken er zo over. Een hoop mensen vinden de 1,5 meter-regel überhaupt onzinnig, blijkt uit het onderzoek.

Lees ook: Een derde van Nederlanders vindt dat Grapperhaus moet aftreden na ‘corona-ophef’ huwelijk

Maar veruit de meeste mensen (78 procent) zien de overtreding van de coronaregels door minister Grapperhaus als een incident. Zij houden zich ook in de toekomst gewoon netjes aan de 1,5 meter afstand.

Bekijk hier de beelden van het huwelijksfeest van minister Grapperhaus

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit ruim 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.