Gezondheid

Stijging zet door: Nederlanders aten opnieuw meer vlees dan het jaar ervoor

Vorig jaar is er opnieuw meer vlees gegeten in Nederland. Jarenlang daalde de vleesconsumptie, maar daar kwam twee jaar geleden een einde aan.

In 2019 aten we gemiddeld 77,8 kilo vlees per persoon. Dat is ruim een halve kilo meer dan in 2018, toen er 77,2 kilo per persoon werd gegeten. Dat stelt Wakker Dier op basis van onderzoek door het bureau Wageningen Economic Research.

Vooral kippenvlees populair

En dat terwijl er juist veel minder vlees moet worden gegeten, vindt de dierenrechtenorganisatie. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling”, zegt vice-voorzitter Anne Hilhorst.

Lees ook: Wakker Dier: supermarkten promoten weer vaker kip zonder keurmerk

Sinds 2009 daalde de vleesconsumptie in Nederland. Maar sinds 2017 wordt er juist weer meer vlees gegeten. Vooral kippenvlees is populair: in ons land worden nu jaarlijks ongeveer 200 miljoen kippen gegeten. “Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen”, aldus Hilhorst.

‘Flexitariër doet z’n best’

De stijging van vleesconsumptie staat volgens Wakker Dier haaks op de trend van de laatste jaren waarin meer mensen vegetariërs of flexitariërs worden. Mogelijk wordt er door die laatste groep buiten de deur meer vlees gegeten. “Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet”, denkt Hilhorst.

Lees ook: McDonalds lanceert (tijdelijk) vegetarische McKroket

De onderzoekers verwachten dat de cijfers over dit jaar een ander beeld laten zien door de coronacrisis. Door de beperkende maatregelen is de horeca lange tijd dicht. Bovendien komen er minder toeristen, die ook meetellen in de totale vleesconsumptie in Nederland.

ANP