Gezondheid

Nederland kan iedere dag duizenden extra coronatests uitvoeren, maar doet dat niet

De Nederlandse overheid heeft al weken de mogelijkheid om iedere dag duizenden extra coronatests uit te voeren, maar maakt daar geen gebruik van. Dat meldt de NOS donderdag.

Volg in ons liveblog het belangrijkste nieuws over het coronavirus

Via een Duits laboratorium kunnen er twee maanden lang 5000 tests per dag worden afgenomen. Op die manier zou de Nederlandse testcapaciteit bijna verdubbelen.

De Taskforce Diagnostiek, die schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid regelt, bevestigt dat de aanbieding is gedaan, maar noemt de coronatests nog niet nodig. “Er is momenteel meer labcapaciteit dan vraag naar tests” aldus een woordvoerder.

Lees ook: Bijna 23.000 tests in 24 uur: Zeeuws bedrijf ontwikkelt sneltest voor corona

Coronatests op grote schaal

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het tekort aan testmaterialen een “limiterende factor” bij het verder verhogen van de testcapaciteit. Op grote schaal testen is een van de voorwaarden die het Outbreak Management Team heeft gesteld voor de versoepeling van de strenge coronamaatregelen.

In Nederland worden nu zo’n 7000 mensen per dag getest, dat zijn vrijwel allemaal zorgmedewerkers en kwetsbare patiënten.

Kijk live mee: Deskundigen geven laatste stand van zaken over coronatests en beschermingsmiddelen

ANP/Redactie