Politiek

Tweede Kamer bijgepraat over coronatests en beschermingsmiddelen

De Tweede Kamer is donderdagochtend bijgepraat door deskundigen over coronatests en beschermingsmiddelen. Het ging om een zogenoemde technische briefing.

Volg in ons liveblog het belangrijkste nieuws over het coronavirus

Aan het woord kwamen speciaal coronagezant Feike Sijbesma, Jan Woldman van de GGD Amsterdam-Amstelland, coördinator Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid.

Hierna konden Tweede Kamerleden van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen stellen.

Politiek verslaggever Charlotte Nijs en politiek redacteur Tomas Riemens volgen voor Hart van Nederland de technische briefing.

Kritiek op kabinet

Wereldwijd is er nog steeds een groot tekort aan medische beschermingsmiddelen. Een aantal partijen vindt dat het kabinet te traag heeft gereageerd op de coronacrisis en sneller had moeten beginnen met de inkoop. Ook vinden zij dat er veel meer getest moet worden en meer beroepen beschermingsmiddelen moeten krijgen.

In het begin van de crisis waren coronatests en beschermingsmiddelen vooral bestemd voor de ziekenhuizen. Sinds een paar weken worden ze ook op grotere schaal geleverd aan andere zorginstellingen zoals verpleeghuizen. Maar ook daar zijn nog tekorten.

Op dit moment worden er dagelijks ongeveer 7000 tests uitgevoerd. Binnenkort komen ook medewerkers op scholen en in de kinderopvang in aanmerking om getest te worden. Op maandag 11 mei gaan de eerste basisscholen weer open.

Redactie/ANP