Politiek

Nederland en Duitsland gaan meer samenwerken in strijd tegen plofkrakers

De politie in de Duitse grensregio’s met Nederland gaan intensiever samenwerken tegen de voornamelijk Nederlandse plofkrakers. Sinds de nachtelijke sluiting van geldautomaten trekken criminelen vaker de grens over om plofkraken te plegen.

Dat zei de politie gisteren tegen Hart van Nederland, toen de banken, politie en ministers Grapperhaus en Hoekstra om tafel zaten om te praten over maatregelen tegen plofkraken. Gisteren werd ook bekend dat de automaten voorlopig nog dichtblijven ‘s nachts.

Lees ook: Politie: plofkrakers trekken grens over vanwege maatregelen Nederland

Speciaal rechercheteam opgetuigd

Vrijdag maakte de politie in de noordelijke Duitse deelstaat Nedersaksen bekend een speciaal rechercheteam opgetuigd te hebben om de plofkrakers op te sporen. Dit rechercheteam gaat nauw samenwerken met Nederland en een andere Duitse regio.

Het nieuwe rechercheteam bestaat volgens de politie in Osnabrück uit ervaren rechercheurs. Zij moeten in kaart brengen hoe vaak criminelen de grens overgaan om plofkraken te plegen.

Alleen al in Nedersaksen zijn er sinds 2015 met name in de regio’s Bentheim en Emsland 63 geldautomaten opgeblazen, aldus de Duitse politie. Het gaat om een gebied langs de Duitse kant van de grens tussen Enschede en Winschoten. De schade aan gebouwen bedroeg meer dan 4 miljoen euro.

Nachtelijke sluiting effectief

De Nederlandse Vereniging van Banken maakte donderdag bekend dat de nachtelijke sluiting van geldautomaten effect lijkt te hebben. Sinds de maatregel half december werd ingevoerd, zijn er volgens de vereniging vier plofkraken gepleegd.

Lees ook: Geldautomaten nog zeker een jaar ‘s nachts dicht

De geldautomaten blijven daarom ‘s nachts gesloten tot er een geschikte manier is gevonden om geld onbruikbaar te maken na een plofkraak.