Politiek

Geldautomaten nog zeker een jaar 's nachts dicht

Ook komend jaar blijven geldautomaten in Nederland ‘s nachts dicht. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Volgens de banken zijn er minder plofkraken gepleegd door de nachtelijke sluiting.

Sinds half december zijn geldautomaten door heel Nederland dicht tussen 23.00 uur ‘s avonds en 07.00 uur ‘s ochtends. Volgens de NVB zijn sindsdien vier plofkraken gepleegd. De automaten kunnen ‘s nachts weer open als er een goed systeem is ontwikkeld om geld onbruikbaar te maken voor criminelen.

Ongeveer honderd geldautomaten die in uitgaansgebieden staan, blijven voortaan wel langer open. Daar kunnen mensen vanaf nu tot 02.00 uur pinnen. Op die manier willen de banken ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang hebben tot cashgeld. De kans op plofkraken zou bij deze automaten lager zijn.

Lees ook: Geldautomaten gaan met onmiddellijke ingang ‘s nachts dicht vanwege plofkraken

Eind vorig jaar werd besloten tot maatregelen toen bleek dat het aantal plofkraken flink was toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De banken zaten donderdagochtend om tafel met de politie en ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Financiën) voor een tussentijdse evaluatie.

Een andere maatregel die half december werd aangekondigd is het verhuizen van geldautomaten op plekken waar veel mensen wonen. Banken zijn op dit moment in kaart aan het brengen om hoeveel automaten het gaat. De verwachting is dat dit jaar nog aan de verhuizing wordt begonnen.

Plofkrakers grens over

De politie houdt er rekening mee dat plofkrakers door de maatregelen vaker de grens overgaan. In de afgelopen maanden zijn ook in België en Duitsland geregeld plofkraken gepleegd.

Lees ook: Politie: plofkrakers trekken grens over vanwege maatregelen Nederland

Volgens de NVB is er veel steun voor de nachtelijke sluiting van de geldautomaten.