Opmerkelijk

Eeuwenoude molen verwoest door brand: 'Je ziet je wereld instorten'

Johan Ooijevaar uit Bovenkarspel noemt het een zwarte bladzijde aan het begin van het nieuwe jaar. De molen waar hij al 9,5 jaar zorg voor draagt, brandde in de nieuwjaarsnacht volledig af.

Het karkas is het enige wat nog van de molen rest. “Ik word er zo triest van,” zegt Ooijevaar tegen Hart van Nederland. De molenaar vermoedt dat de brand veroorzaakt is door vuurwerk. “Ze waren hier vuurpijlen aan het schieten. Als zo’n pijl de wieken raakt is het klaar. Ik was er al jaren angstig voor dat het kon gebeuren.”

Lees ook: GroenLinks en de PvdD willen vuurwerkverbod na ‘uit de hand gelopen’ jaarwisseling

Ooijevaar kreeg op oudejaarsavond telefonisch te horen dat de molen in de brand stond. “Je gelooft het eerst niet,” vertelt hij betreurd. Als hij er op de fiets naartoe gaat ziet hij in eerste instantie niet hoe erg het is. “Door de mist leek het nog mee te vallen. Maar dan kom je dichterbij en zie je de rode gloed en dan stort je wereld in.”

Drama

De historische molen ‘Ceres’ is mogelijk al eeuwenoud. Rond 1849 kwam hij in Bovenkarspel te staan, maar de molen zou oorspronkelijk al voor 1650 gebouwd zijn en toen in Zaandijk hebben gestaan. Sinds ruim 170 jaar staat hij middenin het Westfriese dorp.

Voor de inwoners van Bovenkarspel is het dan ook een klap. “Hier staan de tranen van in je ogen,” zegt een inwoonster. “Het is gewoon een drama.”

Lees ook: Ervaart u overlast door vuurwerk? Hart van Nederland opent meldpunt

Van de Ceres staat er nu alleen nog een geraamte. “De vlammen kwamen tot in de top,” vertelt een getuige. Het risico bestaat dat de molen instort, vertelt Ooijevaar. “Het is allemaal verbrand en zwaar aangetast. Al je werk is gewoon weg.”

Alles verwoest

Voor de spullen die in de Ceres lagen opgeslagen, waaronder speelgoed en leermateriaal voor kinderen, is het te laat. “Ik heb net even binnen kunnen kijken, maar daar word je heel triest van,” zegt de molenaar.

Lees ook: Shurgard in Zoetermeer volledig uitgebrand: ‘Ons hele leven lag hier opgeslagen’

Het is Ooijevaar niet meer gelukt om nog goed te slapen vannacht. “Er maalt zoveel door je hoofd. Ik was nog om half drie bij de molen om de jongens van de brandweer te bedanken dat ze zoveel mogelijk hebben proberen te redden.”

Herstel molen onzeker

Of de historische molen herbouwd kan worden is nog niet zeker. “Er moet nu een bedrijf aan te pas komen dat gespecialiseerd is in molens. Die gaan kijken wat er nog te redden valt.”

Beeld: HFV