Politiek

GroenLinks en de PvdD willen vuurwerkverbod na 'uit de hand gelopen' jaarwisseling

GroenLinks slaat de handen ineen met de Partij voor de Dieren om consumentenvuurwerk te verbieden. De PvdD presenteerde maandag al een plan voor een initiatiefwet. De partijen besluiten samen op te trekken om een vuurwerkverbod te realiseren, meldt GroenLinks

“Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen.” Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk.

Georganiseerde vuurwerkshows

Het kabinet is nog niet voor een algemeen vuurwerkverbod. CDA en VVD geven ook op woensdag weer aan dat ze het daar niet over willen hebben. Kamerleden van die partijen willen eerst dat er meer wordt gehandhaafd voordat er strengere regels worden ingesteld.

Vanwege dit standpunt willen linkse partijen dat een algeheel verbod vanuit de Tweede Kamer wordt geregeld. Daarbij moet ‘kindervuurwerk’, zoals sterretjes, wel toegestaan blijven. Ook georganiseerde vuurwerkshows, bijvoorbeeld door gemeenten, worden dan niet verboden.

Lees ook: Hulpverleners massaal bekogeld: ‘Doe normaal’

Justitieminister Ferd Grapperhaus zei voor de jaarwisseling overigens tegen De Telegraaf dat hij niet uitsluit alsnog een totaalverbod voor te stellen, als oud en nieuw onrustig zou verlopen. In de zomer besloot het kabinet al tot een verbod op het zwaarste consumentenvuurwerk, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen. De politie en de burgemeesters van de grote steden vinden dat deze maatregel niet ver genoeg gaat.

Op nieuwjaarsdag gaven de brandweer en de politie aan dat het aantal incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling is gestegen.

ANP