Politiek

Minister De Jonge: bonus van 1000 euro netto voor zorgmedewerkers

Nederlanders die in de zorg werken, krijgen als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis een eenmalige bonus uitgekeerd van 1000 euro netto.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat bekend. “Wij willen onze waardering en dankbaarheid op die manier uiten”, aldus De Jonge.

De bonus is onder meer bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en mensen die werken in ondersteunende diensten, zoals schoonmakers. “We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op hen mochten rekenen”, aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat we de kosten dan ook “met elkaar” zullen betalen. De eerste inschatting is dat zo’n 800.000 mensen voor het extraatje in aanmerking komen. Daarmee zou de regeling de overheid zo’n 800 miljoen euro kosten.

Lees ook: ‘1 miljoen Nederlanders in aanraking geweest met coronavirus’

Het geld wordt in het najaar uitgekeerd. Werkgevers kunnen de bonus vanaf 1 oktober aanvragen voor hun medewerkers.

De regeling is niet voor iedereen: medisch specialisten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking, maakte De Jonge duidelijk. “We willen hier echt kiezen voor de verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel.” Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Lees ook: Nelly (96) is door corona doodongelukkig en gaat in hongerstaking

De bonus was een wens van de Tweede Kamer. Die stemde ook tot drie keer toe over een motie van de linkse oppositie over structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar dat voorstel haalde geen meerderheid.

ANP