Politiek

Minister Blok: raar als Nederland passagiers van 'coronacruises' zou ophalen

Het zou raar zijn als de overheid de Nederlanders die nog vastzitten op cruiseschepen in Japan en Cambodja zou ophalen. Dat zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken tegen Hart van Nederland. Hij benadrukt dat de reisorganisaties verantwoordelijk zijn voor de terugreis van deze passagiers.

In het geval van de 29 Nederlanders die nog vastzitten op het cruiseschip Westerdam in Cambodja, is dat de Holland America Line. De rederij voelt zich verantwoordelijk en regelt vervoer, zegt Blok. “Dan zou het raar zijn als de Nederlandse overheid zegt: zullen wij ons daarmee gaan bemoeien.”

Toestemming voor terugreis

De Nederlanders zitten nog vast op het cruiseschip, omdat dit weekend bleek dat een Amerikaanse passagier besmet was met het coronavirus. Ze zitten vast totdat de Cambodjaanse autoriteiten toestemming heeft gegeven voor de terugreis.

Wanneer dat precies gebeurt is nog niet duidelijk. Ook in een hotel in de stad Phnom Penh zitten nog 26 Nederlanders.

Lees ook: Moeten passagiers Westerdam niet in quarantaine?

Ook op cruiseschip Diamond Princess in Japan zitten nog vijf Nederlanders. De verwachting is dat zij ergens in de komende dagen het schip mogen verlaten. De vijf zijn allemaal getest op het coronavirus en bij hen is het niet vastgesteld, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Speciale evacuatievlucht

Onder meer de Verenigde Staten haalde de afgelopen dagen tientallen passagiers van de Diamond Princess op met een speciale evacuatievlucht. Maar de Nederlandse reizigers mogen nadat ze het schip hebben verlaten, zelf een terugreis regelen, zegt Blok.

Lees ook: Nederlandse passagiers Westerdam hebben nog niks gehoord van overheid

Een negatief reisadvies voor cruiseschepen, zoals de CDA graag zou zien, ziet de minister niets. “Dat hangt af van de landen waar deze mensen naartoe gaan. Zij moeten per land bekijken wat het reisadvies is.”