Misdaad

Politie ziet minder misdaad, maar meer overlast door coronavirus

De coronacrisis heeft een grote invloed op een deel van de misdaadcijfers. Het aantal meldingen van woninginbraken, fietsendiefstallen en zakkenrollen is volgens de politie in de afgelopen week flink gedaald.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Daarnaast waren er aanzienlijk minder verkeersongelukken. De overlast en onrust in wijken nam wel sterk toe, blijkt uit een eerste analyse die de politie maakte na het afkondigen van de eerste corona-maatregelen, anderhalve week geleden.

Maar volgens de politie is het te vroeg om nu al conclusies te trekken van over de invloed van het coronavirus op de veiligheid. “Daarvoor zijn meer gedetailleerde cijfers over een langere periode nodig. Maar dát de crisis invloed heeft, is evident”, zegt een van de commandanten.

Lees ook: Man en vrouw probeerden ziekenhuizen op te lichten met mondkapjes

Minder diefstal, meer overlast

In de week van 9 tot 15 maart kreeg de politie te maken met in totaal 15.000 incidenten Een week later waren dat er 2500 minder. Het aantal meldingen van overlast, onrust en spanning in wijken steeg binnen een week met 1400 naar bijna 5500.

Het aantal woninginbraken daalde van 430 naar 260, het aantal meldingen van zakkenrollen liep terug van 220 naar 130 en het aantal fietsendiefstallen nam af van 1100 naar 750. Het aantal door de politie geregistreerde verkeersongevallen daalde van 1600 naar 900. Ook werden er minder bedrijfsinbraken en straatroven in de politiesystemen geregistreerd.

Cybercriminelen slaan toe

Het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven laat tot nu toe nog geen opvallende toe- of afname zien. Wel is zichtbaar dat cybercriminelen inspelen op de coronacrisis. Zo proberen ze onder meer persoonsgegevens te stelen door corona-gerelateerde phishingmails te sturen.

Volgens de commandant heeft de politie het toch nog net zo druk als altijd. “Het werk verandert, maar er komt door de crisis ook ongelofelijk veel op de organisatie af. Bovendien is het juist nu ontzettend belangrijk dat we volop aanwezig zijn in de wijken en in verbinding staan met mensen.”

ANP