Misdaad

Man en vrouw probeerden ziekenhuizen op te lichten met mondkapjes

De politie heeft dinsdag een man en een vrouw opgepakt die zouden hebben geprobeerd om ziekenhuizen op te lichten met een grote partij mondkapjes. Het stel vroeg “miljoenen” voor de medische hulpmiddelen die door schaars zijn door de uitbraak van het nieuwe corona-uitraak.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Vorige week werd de politie over de zaak ingelicht door betrokken ziekenhuizen en de Financial Intelligence Unit (FIU). Een internationale bank had de FIU een ongebruikelijke financiƫle transactie gemeld.

Niet betaald

Onderzoek van de landelijke recherche heeft dinsdag geleid tot een huiszoeking in Dordrecht en de arrestatie van de twee verdachten. Ze worden verdacht van oplichting, want de politie vermoedt dat de aangeboden partij mondkapjes helemaal niet bestaat.

Uiteindelijk heeft geen van de ziekenhuizen betaald voor de hulpmiddelen. De politie waarschuwt voor criminelen die een slaatje proberen te slaan uit de coronacrisis, onder meer met internetoplichting en babbeltrucs. Ook in andere Europese landen zijn criminelen op deze manier actief.

ANP