112

9,5 miljoen sigaretten onderschept in de haven van Rotterdam

De douane heeft afgelopen vrijdag in de Rotterdamse haven een container met 9,5 miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag bekendgemaakt.

De container kwam uit Vietnam en had Letland als bestemming. De sigaretten waren verstopt achter een deklading tuinpotten. De douane kwam de rookwaren op het spoor dankzij scanbeelden en een speurhond.

Als de partij sigaretten op de Nederlandse markt terecht was gekomen, zou de overheid een bedrag van ongeveer 2,8 miljoen euro aan accijnzen en omzetbelasting zijn misgelopen. De sigaretten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Lees ook: Accijns flink omhoog: pakje sigaretten sinds 1 april euro duurder

Ook veel cocaïne onderschept

In de afgelopen dagen heeft douane in de haven van Rotterdam ook meerdere partijen cocaïne geschept. Zondagochtend werd tijdens een controle 1.100 kilo coke gevonden in een container uit Ecuador. De drugs zaten verstopt tussen bananen en hadden een straatwaarde van ruim 82 miljoen euro.

De nacht erna was het raak in een container uit Costa Rica: daar werd 1.000 kilo cocaïne ter waarde van 75 miljoen euro ontdekt in een container met ananassen. Maandagavond werd vervolgens in een Braziliaanse container geladen met de stof calciumsiliciumuit een coke-partij van 600 kilo onderschept. De harddrugs hadden ruim 45 miljoen euro kunnen opbrengen.

Lees ook: Opnieuw grote drugsvangst: voor 75 miljoen euro aan cocaïne tussen ananassen

Zo werd sinds zondag dus in totaal 2700 kilo aan cocaïne onderschept. Het in drugssmokkel gespecialiseerde HARC-team ontdekte vorig jaar 33.732 kilo coke in de Rotterdamse haven. Dit was bijna een verdubbeling van de hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018, toen het team 18.947 kilo cocaïne onderschepte.

Tekst: Redactie/ANP
Foto ter illustratie