Gezondheid

Accijns flink omhoog: pakje sigaretten vanaf vandaag euro duurder

Het is een geen fijne dag voor rokers: de accijns op rookwaren gaat woensdag flink omhoog. Ook wordt het aantal verkooppunten van tabaksproducten verder omlaag gebracht.

Door de accijnsverhoging moeten rokers nu een euro meer neerleggen voor een pakje sigaretten. Liefhebbers van shag zijn nog duurder uit: een pakje is vanaf nu tot wel 2,40 euro duurder. Het kabinet verhoogt regelmatig de accijnzen om roken veel mogelijk te ontmoedigen. Zo werden in januari rookwaren ook al duurder gemaakt.

Sigaretten die tot en met 31 maart zijn geproduceerd en komende tijd nog in de winkels liggen, worden overigens nog voor de ‘oude’ prijs verkocht. Dit komt omdat er op die pakjes eerdere accijnszegels staan die niet veranderd mogen worden.

Lees ook: Stoppen met roken? In dit ziekenhuis zorgen ze ervoor dat je het écht volhoudt

Geen sigaretten op stations

Verder gaan rokers ook merken dat het lastiger wordt om aan sigaretten of shag te komen, want het verkooppunten van tabak wordt vanaf woensdag ook verder teruggeschroefd. Daarnaast zijn er nu ook minder plekken waar gerookt mag worden. Zo is Schiphol sinds woensdag volledig rookvrij.

Ook op treinstations gaan strengere rookregels in, daar worden nu geen tabaksproducten meer verkocht. Iets wat in de praktijk eigenlijk al weken gebeurt: door de ingrijpende coronamaatregelen zijn bijna alle kiosken op dit moment gesloten. De NS zegt verder geen contracten meer af te sluiten met huurders die op stations tabak willen verkopen.

Alle rookplekken weg?

Met de nieuwe rookmaatregel willen de NS en spoorbeheerder ProRail de treinstations stap voor stap rookvrij maken. Zo gold er al een rookverbod in stationshallen, liften en tunnels. Als het aan ProRail ligt, verdwijnen in oktober ook alle rookzones op de perrons. De spoorbeheerder is inmiddels begonnen met de voorbereiding om de bijna 400 rookplekken weg te halen.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil rookverbod op plekken met veel kinderen

ANP