Gezondheid

Stoppen met roken? In dit ziekenhuis zorgen ze ervoor dat je het écht volhoudt

Ook dit jaar zijn er veel Nederlanders die voornemen om te stoppen met roken, maar dat volhouden blijkt vaak erg moeilijk. Het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) in Assen wil dat veranderen.

Het WZA heeft daar een goede reden voor: ieder jaar sterven er namelijk 20.000 mensen in Nederland door het roken. Het Assense ziekenhuis wil verstokte rokers nu laten stoppen met behulp van een verslavingsarts.

Verslavingsartsen ingezet

Er zijn al wel verslavingspoli’s door heel Nederland. Maar die worden gerund door gespecialiseerde verpleegkundigen. Nergens in ons land worden verslavingsartsen ingezet om mensen te helpen stoppen met roken. Het gaat wel om een tijdelijke proef.

Sommige zware rokers moeten wel stoppen, bijvoorbeeld vanwege een ziekte. Wie nu naar een verslavingspoli gaat, kan een cursus of begeleiding krijgen. De nieuwe vorm in Assen gaat veel verder dan dat. Daar draait het om het aanpakken van de levensstijl.

Nog niet vergoed

Longartsen van het WZA kunnen door de nieuwe aanpak patiënten sneller doorverwijzen naar de verslavingszorg. Daar zullen specialisten de rokers langdurig begeleiden tijdens het stoppen met roken.

De voordelen lijken groot, maar de verzekeraars vergoeden de verslavingsarts vooralsnog niet. Het WZA en Verslavingszorg Noord-Nederland hebben daarom nu samen deze proef opgezet. Ondertussen zijn ze in gesprek met diverse zorgverzekeraars en het ministerie om de financiering rond te krijgen.