Misdaad

MH17-nabestaanden hopen op duidelijkheid: 'Je pleegt niet een massamoord en wandelt zo weg'

Dag één van het strafproces rondom de MH17-ramp was een emotioneel moment voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers. Dinsdag, op dag twee, hopen de nabestaanden eindelijk wat meer duidelijkheid te krijgen over de zaak.

“Ik hoorde dat vandaag de officier van inhoudelijker gaat vertellen over het bewijs. Daar komen we eigenlijk voor”, vertelt Evert van Zijtveld aan Hart van Nederland-verslaggever Britt Lap. Van Zijtveld verloor zijn twee kinderen Frederique en Robert-Jan en zijn schoonouders op die 17 juli in 2014.

Verdachten niet aanwezig

De meeste nabestaanden weten niet wat er dinsdag nou precies ter sprake gaat komen. “Ik begreep dat er een getuigenverklaring komt, maar ik moet het maar zien wat er gaat komen”, aldus Hans de Borst. Hij verloor zijn 17-jarige dochter Elsemiek. “Het is voor ons ook allemaal nieuw.”

Lees ook: MH17-proces grootste rechtszaak ooit in Nederland

Na 5,5 jaar worden er eindelijk mensen berecht voor het neerhalen van vlucht MH17. Maar naar verwachting komt geen van de vier verdachten – drie Russen en één Oekraïner – naar Nederland. Toch is het voor de nabestaanden een opluchting dat het proces is begonnen.

‘Wie heeft mijn kind vermoord?’

“Ongeacht of de verdachten nou wel of niet komen, de wereld kan met deze rechtsgang laten zien: dit pikken we niet”, zegt Van Zijtveld. “Je pleegt niet een massamoord en wandelt zo weg. Het gaat erom: wie heeft mijn kind vermoord? Zo simpel is het.”

Lees ook: ‘Je kunt niet verder leven tot de schuldigen worden veroordeeld’

Piet Ploeg is woordvoerder namens alle nabestaanden en verloor zelf drie familieleden door de ramp. “Ik hoop dat we vandaag toch weer ietsje meer gaan horen over het opsporingsonderzoek. Ik ben heel erg benieuwd wat daar nou uit gaat komen”, aldus Ploeg.

Hij denkt dat dinsdag minder emotioneel beladen wordt dan de start van het proces op maandag. “Gisteren werden de 298 namen van de slachtoffers genoemd, dat hakte er flink in bij de nabestaanden”, merkte Ploeg. “Tegelijkertijd was het ook heel mooi en heel belangrijk dat die namen zijn genoemd. Maar ik ben wel blij dat dat vandaag niet gaat gebeuren.”