Misdaad

MH17-nabestaande Evert: 'Je kunt niet verder leven tot de schuldigen worden veroordeeld'

Veel nabestaanden hebben uitgekeken naar de start van het MH17-proces. Maandag zal voor veel van hen een emotionele dag worden en een volgende stap bij het de rouwverwerking. Evert van Zijtveld verloor bij de ramp zijn kinderen Frederique (19) en Robert-Jan (18) en zijn schoonouders. Hij volgt het proces op afstand in Nieuwegein, samen met andere nabestaanden.

Dat hij samen met andere nabestaanden mee zal kijken, vindt hij “fijn”. “Je hoeft het elkaar niet uit te leggen. We weten allemaal wat voor pijn het is en hoe je er mee verder mee om moet gaan”, zegt Evert. Hij hoopt dat de verantwoordelijken eindelijk zullen boeten, zodat ze een afschuwelijk hoofdstuk kunnen afsluiten. “Je kunt niet verder leven tot in ieder geval de schuldigen en betrokkenen worden veroordeeld. Het is belangrijk voor mij en mijn familie.”

Lees ook: Dag voor start MH17-proces opnieuw stil stoelenprotest

Tijdens de rechtszaak is er vanuit het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp en familierechercheurs begeleiding voor de nabestaanden, zodat ook toelichting wordt gegeven  over wat er in die rechtszaal gebeurt.