Misdaad

Nabestaanden erg emotioneel door voorlezen 298 namen slachtoffers MH17

Het voorlezen van alle namen van de 298 slachtoffers van vlucht MH17 door de officier van justitie was “erg emotioneel voor alle nabestaanden”. Dat zegt Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, tegen Hart van Nederland.

De officier van justitie heeft maandag tijdens de eerste dag van het strafproces rond het neerhalen van vlucht MH17 de namen van alle 298 slachtoffers opgelezen in de rechtszaal.

“In geen jaren zoiets heftigs meegemaakt eerlijk gezegd”, zegt Ploeg. “De officier heeft het op zo’n fantastisch mooie manier gedaan. Groot respect, maar wel heel erg heftig. Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat alle namen genoemd zijn en dat het op een hele voorname manier is gebeurd. Ik was diep onder de indruk.”

Lees ook: MH17-proces van start: grootste rechtszaak ooit in Nederland

De officier las de namen voor nadat ze had verteld wat het Openbaar Ministerie (OM) de vier verdachten ten laste legt. De mannen – drie Russen en een Oekraïner – worden verdacht van het neerhalen van het toestel, met de dood van alle inzittenden tot gevolg, en van de moord op alle inzittenden.

Kwartier muisstil

Tijdens het voorlezen van de namen, dat ruim een kwartier in beslag nam, was het muisstil in de rechtszaal. Een aantal nabestaanden is aanwezig in de zaal. De voorzitter van de rechtbank zei direct daarna dat “alleen stilte en bezinning” passend is.

“Het is altijd heel zwaar om alle namen te horen, en dit was twintig minuten lang, dus nu was het ook zo”, vertelt Evert van Zijtveld, die zijn twee kinderen verloor bij de ramp. Hij en tientallen andere nabestaanden volgden het proces samen via een videoverbinding in een congreszaal in Nieuwegein.

Robbert en Silene Frederiks verloren hun zoon Bryce en schoondochter Daisy. De start van het proces is voor hen een belangrijk moment. “We hebben een start gemaakt en we wachten het af”, zegt Robbert. “Maar toch wel emotioneel hoor, bij het horen van al die namen weer.”

‘Het begin is er’

Het is voor alle nabestaanden een “erg emotionele dag en moeilijke dag”, maar er heerst ook een gevoel van opluchting. “Ik ben opgelucht dat het OM en onderzoeksteam JIT gestart zijn met de strafzaak”, zegt Van Zijtveld.

“We wachten hier al 5,5 jaar op”, legt Silene Frederiks uit. “Vanmorgen toen ze zeiden ‘hierbij is het proces geopend’ voelde dat ook wel als een soort opluchting. Er viel wel wat van me af. Het is nog lang niet klaar natuurlijk, maar het begin is er.”

Lees ook: Spannende dag voor nabestaanden MH17: ‘We hebben hier 5,5 jaar op gewacht’

Geen van de vier verdachten waren maandag bij de start van proces aanwezig. Toch houden de nabestaanden hoop op gerechtigheid. “We gaan ervan uit dat het recht zou zegevieren en, hoe moeilijk het ook is in de geopolitiek, dat de daders en degenen die betrokken zijn worden berecht en hun straf zullen krijgen. Dat kan niet anders”, aldus Van Zijtveld.