Politiek

Zestig procent van de Nederlanders wil lockdown vanwege corona

Zestig procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse overheid een zogenaamde lockdown moet afkondigen. Een derde van de ondervraagden vindt zo’n maatregel in de strijd tegen het nieuwe coronavirus te ver gaan.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3000 mensen. Eerdere maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals het houden van anderhalve meter afstand, werken niet goed, vindt 45 procent van de ondervraagden.

Lockdown na afgelopen weekend

Een lockdown betekent dat het sociale leven bijna praktisch stil wordt gelegd. Mensen mogen dan alleen nog naar buiten voor het hoognodige, zoals boodschappen of hun werk. Afgelopen weekend kwam deze zware maatregel weer ter sprake nadat Nederlanders door het mooie weer massaal naar parken en stranden trokken en de regels lang niet altijd naleefden.

Lees ook: Woedende reacties om groepsles boksen en dagjesmensen op het strand

Politici en artsen drukken Nederland keer op keer op het hart dat de verspreiding van het virus echt alleen kan worden tegengegaan als men zich aan de maatregelen houdt. Dat betekent dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven en minimaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.

Minister Hugo de Jonge van Volkgsgezondheid zei zondag tegen Hart van Nederland dat nieuwe corona-maatregelen nodig zijn als mensen zich niet aan de adviezen houden.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.