Politiek

LIVEBLOG | Het coronanieuws van 29 maart

Nederland zit in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 771. In totaal zijn er tot nu toe 10.866 mensen positief getest.
  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn
  • Lees hier het liveblog van zaterdag 28 maart terug
Update 00:00  – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 22:24 – Bijna duizend coronapatiënten op ic, ‘half april vermoedelijk 2500 patiënten’

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic)-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het nieuwe coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Lees meer

Update 21:15 – Chinese ambassadeur heeft ‘goed gesprek’ met minister Van Rijn om afgekeurde mondkapjes

De Chinese ambassadeur en minister Martin van Rijn (Medische Zorg) hebben een “goed gesprek” met elkaar gehad over de 600.000 mondmaskers uit China, die eerder door het ministerie van Volksgezondheid werden afgekeurd omdat de kwaliteit onder de maat was.

Lees ook: Chinese mondmaskers teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen

Zowel Van Rijn als de ambassadeur laten op social media weten ze met elkaar in gesprek zijn gegaan. Wat het gesprek precies heeft opgeleverd, moet nog blijken. De Chinese ambassadeur meldt in een verklaring te wachten op meer gedetailleerde informatie over de afgekeurde maskers. Ook roept hij op de kwestie niet te polariseren.

Tijdens het gesprek heeft Van Rijn het belang benadrukt dat medische middelen aan de kwaliteitseisen voldoen. China is een belangrijke partner in de strijd tegen het coronavirus, aldus de woordvoerder.

Update 20:36 – Burgemeester Den Bosch: zeker een maand langer maatregelen

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch adviseert het kabinet de strenge maatregelen in de strijd tegen het coronavirus met zeker nog een maand te verlengen. “Ik zou dit pakket voor een langere periode in stand houden, zeker een maand, omdat we niet met een big bang alle maatregelen kunnen afschaffen”, zei Mikkers in EenVandaag. Hij is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Het kabinet besluit komende dinsdag hoe het verder moet met de maatregelen die tot 6 april zijn genomen, zoals de sluiting van de scholen en veel horeca. “Ik kan me niet voorstellen dat we naar minder maatregelen gaan, omdat we ze heel hard nodig hebben om die curve naar beneden te drukken. We hebben elkaar heel hard nodig om deze crisis tegen te gaan”, aldus Mikkers.

Noord-Brabant is de provincie met de eerste en meeste coronapatiënten. Door een gebrek aan ic-bedden zijn patiënten uit Brabant overgeplaatst naar ziekenhuizen in andere provincies. Mikkers: “Dat is goed gegaan. Wij denken dat we als Brabant straks klaar moeten zijn voor de rest van Nederland om in onze ziekenhuizen weer mensen uit de rest van het land op te vangen.”

Update 18:51 – RIVM somberder dan vorige week: ‘Meest positieve scenario’s komen niet uit’

Vorige week verwachtte het RIVM dat het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nu te zien zou zijn. Dat is ook gebeurd, maar minder dan het RIVM had verwacht. Bovendien is men een stuk somberder over het aantal coronapatiënten dat op de intensive care terecht zal komen. “De meest positieve scenario’s van vorige week komen niet uit”, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, tegen de NOS.

“In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatiënten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”, aldus Wallinga. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april.

Dat het aantal hoger ligt komt mede doordat het RIVM er nu van uitgaat dat patiënten langer op de ic blijven liggen.

Update 18:14 – Martijn bedenkt ‘Deeltuinen’: jouw tuin, mijn tuin

Omdat zoveel mensen op dit moment geen kant op kunnen, wil Martijn Neuvel (39) uit Hoorn een platform in het leven roepen zodat iedereen lekker veilig een frisse neus kan halen. In andermans achtertuin, op afspraak. “Een soort Airbnb-omgeving maar dan voor buitenverblijven/tuinen”, legt hij uit.

Zelf is Martijn, vader van een drieling van zeventien maanden en een zoon van vier, gezegend met een grote achtertuin. Daar mogen wat hem betreft wel meer mensen gebruik van maken en dat zien misschien meer mensen met een grote tuin ook zo, hoopt hij. “In de ‘coronatijd’ waar we nu in zitten hoop ik gezinnen zonder tuin te helpen aan een uurtje speelplezier bij iemand anders in de tuin. Of mensen die hun appartement bijna niet uit komen, zij kunnen een groentetuin beginnen zodat we daar allemaal weer gebruik van kunnen maken!” (Tekst gaat verder onder video)

Wegens zijn werk is hij nu niet in de gelegenheid om zijn initiatief verder uit te bouwen, dus hij hoopt dat iemand het ‘deeltuin-stokje’ over kan nemen. Mensen die daar wel iets voor voelen kunnen hier terecht.

Update 17:53 – Boete voor vliegtuigspotters laatste Boeing 747 van KLM

De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM. Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen.

De gemeente Haarlemmermeer had vooraf al duidelijk gemaakt dat het, vanwege de maatregelen rond het virus, verboden was te gaan kijken. Toch kwamen meerdere spotters richting Schiphol. De politie deelde bekeuringen uit voor het niet naleven van het samenscholingsverbod.

Het vliegtuig vertrok uit Mexico, waar het luchtvaartpersoneel wél uitgebreid afscheid kon nemen van het toestel. Het gevaarte werd uitgezwaaid en kreeg een erehaag, gemaakt met waterkanonnen.

Update 17: 10 – Rustig in Amsterdam, maar skatepark gesloten wegens drukte

De gemeente Amsterdam heeft een skatepark op het Olympiaplein gesloten omdat het wel erg druk werd, maar verder was en is het rustig in de hoofdstad.

“Winkeliers en markten houden zich aan de gestelde richtlijnen en inwoners geven elkaar op straat de ruimte. In sommige parken en op pleinen zijn mensen aangesproken op de regel om anderhalve meter afstand te houden”, aldus een woordvoerster.

Een grote verbetering dus ten opzichte van vorig weekend, toen het mooie weer zorgde voor grote drukte op stranden en parken, wat bepaald niet wenselijk is tijdens deze coronacrisis. Het kabinet greep vervolgens in en kondigde extra maatregelen aan.

Update 16:35 – Thalys rijdt niet meer rechtstreeks van en naar Parijs

Reizigers die met de Thalys vanuit Amsterdam richting Parijs en andersom willen reizen, moeten een overstap maken op Brussel-Zuid en daar voor een overnachting zorgen, want de directe verbinding van en naar de Franse hoofdstad is geschrapt en de Thalys Amsterdam <-> Brussel-Zuid rijdt nog maar één keer per dag. Deze aangepaste dienstregeling duurt tot tenminste 30 april.

Uitstellen van een eerder geboekte reis kan nog tot 30 april 2021.

Update 15:50 – Uren in de rij voor aardbeien

Bij ‘Drive-in J&B’ in Uden, vlakbij de foodcourt waar ook snackgiganten als KFC zitten, kan je aardbeien in allerlei varianten kopen. Van jam tot aardbeien met chocola, aardbeiensmoothies en -milkshakes, alles voor de liefhebber. En er zijn veel, heel veel liefhebbers in deze barre tijden waarin de meeste uitjes uit den boze zijn, blijkt uit onderstaande beelden. Richting de drive-in stonden enorme files, mensen hebben maar liefst 2 uur en 45 minuten in de rij gestaan voor hun dosis ‘pitamientjes’. (Tekst gaat verder onder video)


Update 15:09 – Twee Nederlandse coronapatiënten overgeplaatst naar ziekenhuis in Duitsland

Omdat het Isala-ziekenhuis in Zwolle zich voorbereidt op een piek aan coronapatiënten op de intensieve care, zijn twee patiënten alvast overgeplaatst naar een ziekenhuis in Münster, Duitsland, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid.

Die overplaatsing is dus niet omdat er nu een tekort aan bedden op de ic is. “Het is om te voorkomen dat het klem raakt. Wij zijn blij dat wij in overleg met internationale collega’s de druk op de zorg kunnen spreiden”, aldus een woordvoerster van Isala.

Het ziekenhuis in Zwolle verzorgt op dit moment 117 coronapatiënten en werkt inmiddels in een opgeschaalde situatie. “We verwachten de komende dagen een verdere stijging van het aantal patiënten. Daarnaast is Isala ook traumacentrum in de regio. Ook daarvoor moeten we ic-bedden beschikbaar houden. Onderling contact en landelijke coördinatie zullen ook de komende tijd heel belangrijk zijn”, zegt de woordvoerster.

Update 14:48 – Ook in de gemeente Tilburg zijn er boetes uitgedeeld voor samenscholing

In de gemeente Tilburg zijn dit weekend boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de ‘sociale onthouding’. Dat laat Theo Wetering, burgemeester van Tilburg, in het Omroep Brabant-programma KRAAK weten. “Die boetes zijn niet mals, 390 euro om precies te zijn.”

Het is niet bekend hoeveel boetes er in de gemeente Tilburg zijn uitgedeeld. Wel lijkt het vooral om groepen jongeren te gaan, die normaliter ook voor overlast zorgen. “Ze verwachten natuurlijk niet bekeurd te worden als ze bij elkaar zitten in een volle auto op een parkeerplaats. We waarschuwen ook wel, maar deze groepen weten dat ze in de gaten gehouden worden omdat ze ook zonder coronamaatregelen voor overlast zorgen.”

Update 14:40 – Zeeland krijgt honderden vragen over dichtgooien vakantieverblijven

De nieuwe maatregelen voor toeristen in Zeeland hebben tot veel vragen geleid. Het centrale toeristisch loket in de provincie kreeg honderden telefoontjes en tot zondagmiddag kwamen ongeveer vijfhonderd mails binnen. De vragen komen van toeristen maar ook van inwoners uit Zeeland.

De Veiligheidsregio Zeeland nam vrijdag extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Toeristen kregen te horen dat ze uiterlijk maandag hun vakantieverblijf moeten hebben verlaten. Het verbod geldt voor al het toeristisch verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, maar ook voor bed and breakfast, Airbnb-plekken en jachthavens. Het verbod gaat maandag om 12.00 uur in.

Update 14:00 – Dodental coronavirus gestegen met 771

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10.886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uit. Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 3483 patiënten opgenomen in ziekenhuizen. Zaterdag waren dat er 2954.

Update 12:55 – Ook zondag rustig op de Nederlandse stranden

Nederlanders lijken ook zondag gehoor te geven aan de dringende oproep om ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus niet naar het strand te komen en thuis te blijven. “Het is rustig. De mensen houden zich echt aan de regels en lijken er echt van doordrongen te zijn dat het beter is thuis te blijven.

Het beeld is heel anders dan vorige week. Het is nu ook geen mooi weer, dat kan ook een beetje meespelen”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Update 12:38 – Politie Delft bekeurt organisator huisfeest

Politie in Delft heeft de organisator van een huisfeest beboet. Op het moment dat de politie aankwam waren alle lichten in het huis uitgezet en was het stil. De politie ging toch naar binnen en trof daar een feestje aan.

Volgens de politie stond er buiten bij het huisfeest een “verklikker”. Hierdoor waren alle mensen op het feestje gewaarschuwd voor de eventuele komst van de politie. Alleen de organisator heeft een boete gekregen, andere aanwezigen niet.

Update 12:03 – Recreatiegebied in Limburg dicht wegens te veel mensen

De Wilhelminaberg in Landgraaf en het recreatieve gebied daaromheen zijn zondagochtend afgesloten. Dat is besloten omdat er te veel mensen, onder wie veel sporters, zijn. “Met deze aantallen bezoekers kan er geen veilige afstand gehouden worden van elkaar”, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Update 12:00 – Bijna honderd militaire verpleegkundigen naar ziekenhuizen

De komende week gaan bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Daar is een tekort aan personeel op de intensive care-afdelingen door de coronacrisis.

Eerder werd al bekend dat het leger 65 beademingsapparaten aan ziekenhuizen levert. De 10 militaire artsen en 85 verpleegkundigen gaan werken in negen ziekenhuizen, zei Rob Bauer, de hoogste militair, in WNL op Zondag.

Ook wordt gekeken of marineschepen met uitgebreide medische faciliteiten ingezet kunnen worden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inzet in het Caribisch gebied. Dat is een “kwetsbaar gebied” als het gaat om medische zorg, aldus Bauer.

Update 11:39 – Kasteeleigenaren vrezen geldproblemen door coronavirus

Beheerders en eigenaren vrezen geldproblemen nu ze hun kastelen door het coronavirus gesloten moeten houden voor publiek. Omroep Gelderland schrijft dat de inkomens van kastelen vrijwel volledig wegvallen door de sluiting. René Dessing, voorzitter van de Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen: “We moeten het huist van deze tijd van het jaar hebben.”

Update 10:11 – Patiënt deelt heftige ervaring met coronavirus

Een huisarts in het Brabantse Geffen deelt een opmerkelijk verhaal. Een van zijn patiënten is besmet met het coronavirus en heeft op verzoek van de huisarts een openhartige en heftige blog geschreven. Daarin beschrijft de patiënt anoniem hoe het is om corona te hebben. “Ik lag doodziek, zielsalleen in de garage. Niemand die me kon troosten, vast kon pakken of kon zeggen dat het goed zou komen.”

Lees meer.

Update 10:06 – Profvoetballers in afwachting van kabinetsbesluit

De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt niet zo groot.

Alleen de terreinknechten zijn nog actief in de stadions. Het gras moet namelijk wel overal worden bijgehouden. Verder werkt iedereen thuis, wachtend op het moment dat er weer gevoetbald mag worden. “Zodra het mag, staan we de dag erna weer op het veld”, zegt de perschef van FC Twente.

Update 09:51 – ‘Nederlanders blijven veel thuis vanwege coronavirus’

Het gedrag van de Nederlanders om besmetting met het nieuwe coronavirus te voorkomen, lijkt vrijwel op de situatie als er een harde lockdown was geweest. Dat meldt opiniepeiler Maurice de Hond van Peil.nl op basis van onderzoek.

Zo blijft 93 procent van de ondervraagden zo veel mogelijk thuis, een week eerder was dit nog 85 procent. De meeste ondervraagden vinden dat de overheid geen volledige lockdown af moet kondigen, 68 procent is het eens met de huidige maatregelen. 21 procent van de ondervraagden is voorstander van een volledige lockdown.

Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat een besmetting met het longvirus fataal zal aflopen. Van de 65-plussers is dat 72 procent, blijkt volgens De Hond uit zijn peiling.

Van de ouderen schat 14 procent dat ze een kans hebben om besmet te raken. Van de ondervraagden onder de 35 jaar is dat 31 procent.

Update 09:50 – Politie Brabant beëindigt coronafeestjes

In meerdere plaatsen in Brabant heeft de politie in moeten grijpen bij feestjes. Zo verstoorde de politie in Waalwijk een feestje en maakte de politie in Loon op Zand een einde aan een kampvuur waar 5 personen gezamenlijk alcohol aan het drinken waren. In Dongen werden twee huisfeesten beëindigd.

Update 09:13 – Eigenaren modewinkels krijgen ook tegemoetkoming kabinet

“Het zijn uitzonderlijke en ruige tijden”, aldus minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Daarom wordt het noodpakket van het kabinet nu uitgebreid voor ondernemers uit de non-foodsector die er eerder niet voor in aanmerking kwamen. Vanaf maandag kunnen zij een beroep doen op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Lees meer.

Update 08:30 – Profvoetballers horen dinsdag of ze weer mogen beginnen met trainen

De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt niet zo groot.

ANP/Redactie