Gezondheid

Doodzieke coronapatiënt: 'De angst, onzekerheid en eenzaamheid zijn het ergste'

Huisartsenpraktijk Geffen deelt een heftige inkijk in het leven van een coronapatiënt. Op verzoek van de Brabantse huisarts heeft één van de patiënten beschreven hoe het is om corona te hebben. “Mensen, onderschat het niet, corona is een sluipmoordenaar.”

Lees ook: LIVEBLOG | Het coronanieuws van 29 maart

De Geffense huisarts deelde de blogpost van zijn anonieme patiënt via Facebook, inmiddels is de post al honderden keren gedeeld. De patiënt in kwestie meldt dat hij op maandag 9 maart een telefoontje kreeg van zijn ouders, die in Heesch wonen. Ze bleken besmet te zijn met het coronavirus. Kort daarop kreeg de patiënt dezelfde diagnose.

Doodziek en alleen in de garage

“Ik was al snel doodziek. Koorts, benauwd, hoesten”, schrijft de patiënt in zijn blog. Zijn moeder is kort daarop aan de beterende hand, maar met zijn vader gaat het steeds slechter. “De huisarts kwam langs in maanpak. Hij kreeg een antibioticakuur. Daar lag ik dan, thuis in de garage, afgesloten van alles en iedereen. Ons pap doodziek in Heesch.”

Lees ook: Tekort aan ic-bedden dreigt: nog maar een paar plekken vrij voor coronapatiënten

Uiteindelijk moest zijn vader worden opgenomen in het ziekenhuis. “Ons mam mocht er niet bij, want ze was zelf nog aan het hoesten. En ik lag doodziek in de garage. Niemand die mij kon troosten, vast kon pakken of zeggen dat het goed zou komen. Wat voelde ik me eenzaam en bang.”

‘Corona is geen griepje’

Het gaat met zowel de coronapatiënt als zijn vader steeds slechter. Zijn vader moet worden overgeplaatst naar de IC, in slaap gebracht en aan de beademing gelegd. “Ik was doodsbang voor hem, maar ook bang dat ik hetzelfde traject af ging leggen. Die angst, in combinatie met de onzekerheid en eenzaamheid, is nog het ergste.”

Op dag 13 voelt de patiënt zich eindelijk wat beter, als hij hoort dat ook zijn oom is besmet met het virus. Voor zijn oom komt de diagnose echter te laat, hij komt te overlijden. “Mensen, onderschat het niet, corona is een sluipmoordenaar”, schrijft de patiënt. “Corona is niet zomaar een griepje, het maakt mensen zwak, doodziek en laat mensen sterven. Dus blijf thuis!”

Lees de originele Facebook-post hier: