Gezondheid

Tekort aan ic-bedden dreigt: nog maar een paar plekken vrij voor coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares loopt zo snel op dat er mogelijk de komende dagen al te weinig bedden zullen zijn om iedereen goed op te vangen. Volgens de laatste cijfers zijn er nog maar een paar bedden vrij.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Uit de laatste cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) blijkt dat er nu 914 mensen in Nederland op de intensive care liggen die besmet zijn met het virus of ervan verdacht worden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er 925 ic-bedden beschikbaar voor coronapatiënten, een uitbreiding naar 1050 bedden is pas woensdag voltooid.

‘Komende week cruciaal’

Om te voorkomen dat er straks geen plek meer is voor nieuwe patiënten schuwt het ministerie er niet voor om onorthodoxe maatregelen te nemen. Zo lopen er gesprekken over het overplaatsen van patiënten naar Duitsland, bevestigt een woordvoerder aan Hart van Nederland. “Maar ook door twee mensen tegelijk aan beademingsapparatuur te leggen.”

Lees ook: Het aantal positieve tests op het coronavirus in Nederland ligt nu op bijna 10.000

Het tekort aan ic-bedden is nijpend aan het worden. “De komende week wordt cruciaal”, erkent het ministerie. Hoeveel bedden er op dit moment precies beschikbaar zijn is niet bekend omdat dit steeds verandert.

Zelfs koning ingezet

In de ziekenhuizen en bij de overheid wordt met man en macht aan gewerkt om het aantal omhoog te krijgen, verzekert de woordvoerder. “Onze mensen werken 24/7 om de capaciteit te vergroten en er lopen honderden gesprekken om benodigde apparatuur te krijgen.”

Zelfs de koning werd daarbij ingezet, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Zo zou Willem-Alexander een van de prominenten zijn geweest die de afgelopen dagen heeft gebeld met Dräger, een Duitse fabrikant voor beademingsapparatuur.

Nieuwe leveringen onzeker

De eerste vruchten lijken zich inmiddels af te werpen. Zaterdag werden honderd beademingsapparaten aangeleverd vanuit de Verenigde Staten. Die worden nu verdeeld over de verschillende ziekenhuizen in Nederland. “Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur.”

Lees ook: Indrukwekkende ic-beelden: met z’n vijven één coronapatiënt omdraaien

Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar ons land komen. “Deze andere bestellingen zijn al geplaatst”, zegt minister Martin van Rijn voor Medische Zorg.

Noodscenario’s liggen klaar

Maar of de leveringen van de apparaten ook daadwerkelijk doorgaan, is onzeker. “In deze wereld waarin nu zoveel concurrentie is, kunnen we pas iets met zekerheid zeggen als apparatuur ons land binnen is”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Wat er gebeurt er als de maximale capaciteit van het aantal coronapatiënten op de intensive care wordt bereikt? Daar wil het ministerie nog niet op vooruitlopen, al liggen er wel scenario’s klaar in het geval van nood. “Die liggen altijd klaar, maar op dit moment is onze prioriteit om de capaciteit van het aantal bedden zoveel mogelijk te vergroten.”