Gezondheid

Indrukwekkende ic-beelden: met z'n vijven één coronapatiënt omdraaien

Ernstig zieke patiënten die constant aan de beademing liggen en personeel dat soms met z’n vijven tegelijk aan een bed staat. Een video vanuit het St. Antionius Ziekenhuis in Nieuwegein maakt duidelijk hoe intensief de zorg voor coronapatiënten op de intensive care is.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

In het St. Antonius Ziekenhuis liggen op dit moment zestien coronapatiënten op de intensive care. Het personeel deelt nu de video om te laten zien hoe heftig de situatie is. Op die manier willen ze Nederlanders waarschuwen om het nieuwe coronavirus serieus te nemen.

‘Ik maak me echt zorgen’

De coronapatiënten die worden gefilmd liggen liggen aan de beademing en worden in slaap gehouden. Verpleegkundigen draaien patiënten meerdere keren per dag om. Anesthesist Imre vertelt dat een “potentieel risicovolle behandeling” is, omdat het erg belangrijk is dat de luchtweg gezekerd blijft.

“De patiënten zijn ontzettend ziek. Ze hebben heel intensieve zorg nodig”, vertelt verpleegkundige Sandra. Ze werkt op de intensive care van het ziekenhuis. “Ik hoop dat ze kunnen genezen, maar ik maak me echt zorgen.”

De beelden vanuit de intensive care worden ook gebruikt als oproep, vertelt internist-intensivist Arend-Jan Meinders. “Nog steeds zijn er mensen die zich niet houden aan de oproep van het RIVM en de overheid.” Artsen kunnen heel veel, benadrukt hij, “maar alleen als we allemaal ons best doen om de verspreiding van het virus te stoppen, kunnen we dit volhouden”.