Gezondheid

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 31 maart

Nederland zit in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 1.039. In totaal zijn er tot nu toe 12.595 mensen positief getest.
  • Bekijk op deze kaart waar de besmettingen in Nederland zijn
  • Lees hier het liveblog van maandag terug

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Update 22:35 – ‘Problemen dreigen voor kinderopvang door meivakantie’

De kinderopvang dreigt in de problemen te komen nu de scholen tot en met de meivakantie dicht blijven en de kinderopvang na 28 april weer open zou kunnen gaan. Dat stelt de brancheorganisatie kinderopvang.

Volgens de brancheorganisatie geven de maatregelen van het kabinet onvoldoende duidelijkheid over de situatie in de meivakantie. “Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvang overvraagd. Zij zou dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang”, aldus de organisatie.

Update 21:01 – Eerste besmetting met coronavirus bij inwoner asielzoekerscentrum

Bij een inwoner van het asielzoekerscentrum in Maastricht is het coronavirus aangetroffen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dit de eerste besmetting in een azc. De afgelopen periode is op diverse azc’s in het land een aantal bewoners uit voorzorg in quarantaine geplaatst, omdat ze lichamelijke klachten hadden, maar ze hadden geen corona.

De bewoner van het azc in Maastricht ligt op de intensive care. Volgens protocol zijn de twee bewoners die in dezelfde woonunit verbleven in quarantaine geplaatst en zo goed mogelijk afgeschermd van de overige bewoners.

Update 20:35 – NS verlengt speciale basisdienstregeling tot en met 28 april

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling tot en met 28 april. Het spoorbedrijf besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen vanwege het coronavirus veel minder de trein pakken.

Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. De NS adviseert reizigers goed voorbereid op reis te gaan en kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken.

Update 20:25 – Hogescholen en universiteiten in gesprek met Van Engelshoven

De hogescholen en universiteiten praten woensdagochtend met minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) over de gevolgen het verlengen van de maatregelen vanwege het coronavirus. Volgens een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen is afgesproken voor die tijd niet te reageren op het besluit om de sluiting van scholen en universiteiten tot en met tenminste 28 april te verlengen.

“In het bestuursoverleg zal alles worden besproken en dan zal duidelijk zijn wat de gevolgen zijn”, aldus de woordvoerster. Bij het overleg zijn naast de Vereniging Hogescholen ook de MBO Raad en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) aanwezig.

Update 19:42 – RIVM start onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen.

Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.

Update 19:37 – Voetbalcompetitie stil tot 1 juni

De eredivisie en de eerste divisie ligt in ieder geval stil tot 1 juni. De voetbalcompetitie valt onder de vergunningsplichtige evenementen, waardoor dit tijdelijk niet door kan gaan.

Update 19:33 – Aantal tests wordt verhoogd naar 29.000 per dag

Er zal meer getest worden op het coronavirus. Op dit moment worden er 4000 tests per dag gedaan. Dit wordt nu snel verhoogd naar 17.500 tests per dag en daarna naar 29.000 tests op een dag. Daarnaast zullen er vanaf maandag ook coronatests komen voor zorgpersoneel met klachten buiten het ziekenhuis.

Update 19:16 – Kabinet mikt op 2400 ic-bedden komende zondag

Het kabinet wil zondag 2400 ic-bedden realiseren. “Het piept en het kraakt”, geeft minister Hugo de Jonge toe, “maar we kunnen het aan”. Ook wil de minister kijken hoe na zondag het aantal ic-bedden kan worden uitgebreid.

Update 19:12 – Rutte: Maak geen plannen voor meivakantie

Premier Rutte roept Nederlanders op om geen plannen te maken voor de meivakantie. Maar ook daarna “gaan we niet ineens terug naar de normale situatie”, zegt Rutte. “De kans is heel reëel dat dit pakket of delen ervan” na die datum worden voortgezet.

Update 19:07 – Scholen en eet-en drinkgelegenheden blijven zeker tot 28 april dicht

Alle restaurants, cafés, musea en contactberoepen zoals kappers en nagelsalons blijven in ieder geval tot 28 april gesloten. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren.

Scholen blijven tot en met meivakantie (3 mei) gesloten. Een week voor 28 april zal het kabinet een nieuw besluit nemen over de maatregelen. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Update 18:42 – Belgen sluiten met betonblokken grens naar Maastricht

De Belgen sluiten woensdag en vrijdag de grens naar Maastricht bij Smeermaas met betonblokken af, en voeren extra controles door bij de grensovergang Veldwezelt vanwege de markt in Maastricht. Daarmee reageert de Belgische grensgemeente gemeente Lanaken dinsdag op de aankondiging door buurgemeente Maastricht, dat de markt in de Limburgse hoofdstad woensdag en vrijdag weer open gaat.

Burgemeester Marino Keulen van de gemeente Lanaken wil niet dat Belgen de markt in Maastricht gaan bezoeken. Markten zijn in België sinds 19 maart verboden. “Daarom zal de gemeente Lanaken op woensdag en vrijdag de grensovergang in Smeermaas volledig afsluiten met betonblokken van 9.30 tot 14.30 uur”, laat de burgemeester weten. Op deze momenten blijft enkel de grensovergang in het naastgelegen plaatsje Veldwezelt open voor grensverkeer.

Update 17:06 – Coronapatiënte (101) hersteld en mag ziekenhuis verlaten

Een 101-jarige vrouw die in het IJsselland Ziekenhuis lag met een coronabesmetting is hersteld en mag dinsdag naar huis. Het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel brengt het nieuws, in overleg met de familie, als “een sprankje hoop in moeilijke tijden”.

De vrouw woont zelfstandig, maar gaat eerst nog naar een verpleeghuis om verder aan te sterken. Anderhalve week geleden werd ze in het ziekenhuis in isolatie opgenomen omdat ze kortademig was. De hoogbejaarde dame testte positief op het coronavirus.

Update 16:38 – Meer dan 250 boetes voor overtreden coronaregels

Meer dan 250 mensen hebben een boete gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen het coronavirus hebben gehouden. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand. De cijfers die de politie dinsdag naar buiten bracht, gaan over donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Veel volwassenen en kinderen blijven thuis, en daardoor daalt het totaal aantal incidenten. Afgelopen week registreerde de politie 11.000 incidenten. Dat is bijna een derde minder dan vorig jaar. Er waren aanzienlijk minder verkeersongelukken, woninginbraken en fietsendiefstallen. Bovendien worden minder mensen slachtoffer van zakkenrollen.

Update 16:32 – Corona-onderzoek RIVM onder kinderen ‘kan nog een paar maanden duren’

Voordat de resultaten van het corona-onderzoek onder kinderen en jongeren is afgerond zijn we waarschijnlijk een paar maanden verder. Dat laat een woordvoerder van gezondheidsorganisatie RIVM dinsdag weten aan Hart van Nederland. Of de scholen dus ook nog maanden dicht zullen blijven, is niet duidelijk.

Het RIVM onderzoekt honderd gezinnen met kinderen waarin iemand besmet is met het nieuwe coronavirus. Zodra het virus is vastgesteld gaat er een verpleegkundige naar het gezin om monsters te nemen. Vervolgens worden de ouders en kinderen zes weken gevolgd en worden de klachten genoteerd.

Update 16:10 – Koningin Máxima bezoekt vrijwilligers Rode Kruis

Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan de medewerkers van het Rode Kruis in het Gelderse Loenen. Ze kreeg een rondleiding en sprak met de vrijwilligers van de hulporganisatie die zich sinds de uitbraak van het cononavirus inzetten voor ouderen en kwetsbare mensen.

De koningin sprak onder anderen ook met mensen die beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen inzamelen en met Rode Kruisvrijwilligers die zorginstellingen helpen bij onder meer de opvang van patiënten en met vrijwilligers die actief zijn als centralist in de zorgmeldkamer.

Update 15:50 – Website van ‘Steffie’ helpt verstandelijk beperkten corona te begrijpen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een website gestart waarin moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier wordt uitgelegd. Op de website wordt nieuwe informatie met animatiebeelden en korte stukjes tekst uitgelegd. De site is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

Op de site, corona.steffie.nl, wordt uitgelegd wat corona is, welke symptomen mensen kunnen krijgen en hoe je het beste je handen kan wassen. Ook worden tips gegeven om een dagplanning te maken.

Update 15: 33 – Tientallen coronaboetes uitgeschreven in Den Haag en omstreken

Enkele tientallen mensen hebben de afgelopen dagen in Den Haag en omgeving een boete gekregen omdat ze zich niet aan de maatregelen tegen het coronavirus hielden. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

Het precieze aantal boetes is niet bekend, maar het zijn er “tussen de dertig en de vijftig” boetes uitgeschreven, zegt een woordvoerder van de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes. Het ging om bekeuringen tot 400 euro.

Update 15:03 – Boer brengt bijzonder eerbetoon aan alle zorgverleners

Piet-Jan van den Eijk brengt namens alle boeren in Nederland een hartverwarmend eerbetoon aan de zorgverleners. Op zijn akker in het Flevose Dronten ploegde de boer een levensgroot hart.

Update 14:09 – Evenementenbranche verliest helft omzet door coronacrisis

De evenementenbranche in Nederland verliest dit jaar zo’n 3,5 miljard euro aan omzet als gevolg van de coronacrisis. Dat is bijna de helft van de 7,4 miljard euro aan omzet die de branche verwachtte binnen te halen. De branche denkt dat er door de klap 48.000 banen verdwijnen.

De effecten van nog strengere maatregelen of verlenging van de huidige maatregelen zijn in de berekening nog niet meegenomen.

Update 13:57 – RIVM meldt 175 doden en 845 nieuwe besmettingen

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is sinds gisteren met 175 gestegen naar 1039. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM bekend heeft gemaakt. In totaal zijn nu 4712 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 722 meer dan gisteren.

In totaal zijn nu 12.595 Nederlanders positief getest op het virus, 845 meer dan gisteren.

Lees ook: 175 nieuwe sterfgevallen, nu meer dan 1000 doden door corona

Update 13:41 – Erasmus MC gaat bloedplasma met antistoffen toedienen aan coronapatiënten

Het Erasmus MC start deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan coronapatiënten. Wie genezen is van een infectie heeft veelal beschermende antistoffen in het bloed. Die kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten.

Eerder al gaf de ethische commissie er groen licht voor. Het ziekenhuis zoekt mensen die zijn genezen van een bewezen infectie, klachtenvrij zijn, en plasma willen doneren. Het is nog niet zeker dat de methode patiënten kan genezen, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders. Maar hij wil zo snel mogelijk onderzoeken of het werkt.

Update 13:28 – Vervolgstudies bieden scholieren virtueel alternatief voor open dagen

Scholierenorganisatie LAKS krijgt veel vragen van jongeren die willen weten hoe ze zich tijdens de coronacrisis kunnen oriënteren op de vervolgstudie die ze na de zomervakantie hopen op te pakken. Oriëntatiedagen, open dagen en meer van dergelijke evenementen gaan nu niet op de gewone manier door. De vervolgopleidingen bieden echter veelal virtuele alternatieven aan.

Zo houdt hogeschool Inholland in Den Haag zaterdag een Online Open Dag. Alle opleidingen daar informeren belangstellenden over de inhoud van de leergangen en kandidaten kunnen chatten met docenten en huidige studenten. De Rijksuniversiteit Groningen houdt vrijdag april een online Masterdag. Ook daar kan worden gechat met docenten en studenten.

Update 13:14 – IKEA gaat beschermende uitrusting maken voor ziekenhuispersoneel

Woonwarenhuis IKEA is begonnen met de productie van beschermende uitrusting voor zorgpersoneel in ziekenhuizen, zoals schorten en mondkapjes. Daarmee wil het van huis uit Zweedse concern bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Dat meldde de keten in toelichting op de effecten van de coronapandemie.

In verschillende landen, waaronder in Nederland, zijn de IKEA-filialen gesloten. In veel landen is het daarmee alleen mogelijk om online bestellingen te plaatsten. Nu veel mensen thuis werken merkt ‘s werelds grootste meubelmerk vooral een stijgende vraag naar kantoormeubelen.

Update 13:00 – Meldpunt krijgt ruim honderd ‘coronagerelateerde meldingen’

Meld Misdaad Anoniem heeft in een week tijd 105 “coronagerelateerde meldingen” ontvangen en doorgezet naar de politie. Het meldpunt registreert dit soort meldingen sinds de verscherpte maatregelen op 23 maart van kracht werden.

“Mensen melden over anticoronaparty’s die georganiseerd worden in horecagelegenheden, of over de dorpskroeg die stamgasten via de achterdeur naar binnen laat of zelfs een dart- of pooltoernooi organiseert”, aldus een woordvoerder van het meldpunt.

“Verder wordt er gemeld over ondernemers die tegen de regelgeving in openblijven: denk aan sportscholen en nagelstudio’s, tot aan prostituees die gewoon klanten blijven ontvangen.”

Update 12:56 – ‘Nederlanders tevreden met corona-aanpak overheid’

Nederlanders zijn het in meerderheid eens met de manier waarop de overheid de coronacrisis te lijf gaat. Dat is de uitkomst van een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. Vorige week was het vertrouwen in de overheid zelfs iets gestegen ten opzichte van de week ervoor, de eerste week waarin beperkende maatregelen van kracht waren.

Slechts 8 procent van de Nederlanders heeft weinig of geen vertrouwen dat de overheid de juiste beslissingen neemt om de uitbraak van het virus het hoofd te bieden. Daarentegen zegt 71 procent van de 1161 ondervraagden juist redelijk veel of veel vertrouwen te hebben. Zo’n twee derde vindt dat de juiste afweging wordt gemaakt tussen de volksgezondheid en de economie.

Update 12:41 – Demonstrerende taxichauffeurs tegengehouden

Taxichauffeurs die dinsdag toch willen demonstreren op het Malieveld in Den Haag en richting de stad trekken, zullen worden tegengehouden door de politie. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Er staan inmiddels bij de Utrechtsebaan en op het Malieveld flink wat politiebusjes en een ME-bus opgesteld. Ook zijn kruispunten richting het veld afgezet.

“Wij gaan niet de hele weg afsluiten, maar mogelijk wel rijbanen afsluiten”, aldus de woordvoerder. “Taxichauffeurs die zich op de weg richting de stad begeven, gaan we aanspreken en vragen wat hun plannen zijn.” De politie heeft signalen dat er toch chauffeurs richting Den Haag willen, maar heeft geen idee hoeveel dat er dan zijn.

De taxichauffeurs waren van plan om 14.00 uur te verzamelen op het Malieveld. Maar het protest was niet aangemeld bij de gemeente, wat wel moet. Burgemeester Johan Remkes liet maandag weten het op dit moment onverantwoord te vinden dat grote groepen bij elkaar komen.

Update 12:25 – Opening Lelystad Airport uitgesteld

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat het vliegveld nog dit jaar opengaat.

Update 12:08 – Zorgmedewerkers steeds ongeruster over eigen gezondheid

Zorgmedewerkers worden steeds ongeruster over hun eigen gezondheid door het om zich heen grijpende coronavirus. Met name te weinig persoonlijk beschermingsmateriaal, onduidelijkheid over regels en richtlijnen en onzekerheid over besmetting van patiënten of collega’s maken dat ze zich onveilig voelen.

Om die laatstgenoemde onzekerheid weg te nemen, vinden ze dat er meer getest moet worden. Dat zegt FNV Zorg & Welzijn op basis van een eigen peiling, waaraan ruim 5600 mensen deelnamen. Nog maar 30 procent voelde zich de afgelopen week nog veilig op de werkvloer, aldus de bond.

Update 11:59 – Hartstichting bezorgd om wegblijven patiënten bij spoedeisende hulp

De Hartstichting maakt zich zorgen over berichten dat mensen met acute hartklachten wegblijven bij de spoedeisende hulp omdat ze vrezen voor besmetting met het coronavirus na opname in een ziekenhuis.

“Als iemand klachten heeft en zich zorgen maakt over het hart, dan adviseren we dringend om de dokter of 112 te alarmeren”, aldus een woordvoerster van de stichting.

Update 11:44 – Belgisch meisje (12) overleden aan coronavirus

In België is maandag een 12-jarig meisje overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in het land vandaag bekend gemaakt.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het overlijden van het jonge meisje, “uitzonderlijk”. De toestand van het meisje ging plotseling hard achteruit na drie dagen koorts. “We willen onze diepe steun betuigen”, zei hij. “Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet van geval per geval onderzocht worden.”

Het totale aantal overleden coronapatiënten in België is inmiddels opgelopen tot 705.

Update 11:40 – Webwinkel Alibaba stuurt medische hulpmiddelen naar Nederland

Nederland ontvangt opnieuw, net als meer Europese landen, medische spullen van de Alibaba Foundation, die helpt bij de bestrijding van het coronavirus. Het gaat onder andere om in totaal 300.000 beschermende kledingsets, 300.000 mondmaskers en 800 ventilatoren. Het vrachtvliegtuig dat met de lading uit China vertrok kwam dinsdag aan op de luchthaven van het Belgische Luik, aldus het bedrijf.

Eerder deze maand landde op diezelfde vlieghaven al een toestel met medische spullen bestemd voor Nederland. De Chinese webwinkelreus beloofde toen dat een tweede levering snel zou volgen.

Update 11:21 – Coronavirus opgedoken in twee tbs-klinieken

Het coronavirus heeft ook in twee tbs-klinieken de kop opgestoken. In zowel de Oostvaarderskliniek in Almere als in de Rooyse Wissel in Venray is een tbs’er besmet, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De beide tbs’ers waren al afgezonderd omdat ze klachten hadden die wezen op Covid-19, de ziekte die door het virus kan worden veroorzaakt. Uit een test bleek inderdaad dat ze Covid-19 onder de leden hadden. Daarop is de GGD geïnformeerd en zijn ook het betrokken personeel en de andere tbs’ers ingelicht.

Update 10:50 – Nu ruim 1000 coronapatienten op ic-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen

Op de ic-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu ruim duizend coronapatiënten. Dat meldt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) op de site. Dinsdag rond 10.00 uur was er sprake van 1047 bewezen coronapatiënten. Zondagavond waren het er nog 982.

Volgens de cijfers zijn er nu 73 intensivecareafdelingen met tenminste één bewezen besmetting. Tot nu toe was voor in totaal 1356 mensen met corona een opname op de ic noodzakelijk.

Update 10:14 – Bedrijven kunnen vanaf volgende week tegemoetkoming in loonkosten aanvragen

Volgende week kunnen bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden aankloppen bij speciale loketten om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Uitvoeringsorganisatie UWV streeft ernaar de loketten vanaf maandag 6 april open te hebben. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe regeling is ook ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de crisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen.

Lees meer: Bedrijven in nood kunnen vanaf maandag steun krijgen van de overheid

Update 09:55 – Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen (55%) maakt zich zorgen om het coronavirus. Dat meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis op basis van onderzoek onder ruim duizend gezinnen met thuiswonende kinderen.

Van die gezinnen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress (48 procent) sinds er verregaande maatregelen door het kabinet tegen het coronavirus zijn genomen. Zo zijn de scholen tot zeker 6 april gesloten.

Ouders voelen meer stress (38 procent), hebben een korter lontje (28 procent) en voelen ze zich somberder (26 procent). “Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn”, zegt gz-psycholoog Gijs Coppens.

Update 09:47 – Minister presenteert steunregeling voor bedrijven en ondernemers

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteert maandagochtend de steunregeling voor bedrijven en ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis.

KIJK LIVE MEE: Minister Koolmees presenteert corona-regeling voor bedrijven

Update 08:18 – Wat gebeurt er met de coronamaatregelen na 6 april?

Vandaag besluit het kabinet over de coronamaatregelen die het kabinet tot 6 april heeft ingesteld om het coronavirus in te dammen. Hieronder valt onder meer de sluiting van scholen, horeca en sportclubs.

Haagse bronnen meldden maandag al dat de huidige maatregelen hoogstwaarschijnlijk zullen worden verlengd. Tot wanneer de maatregelen na 6 april van kracht blijven, is niet bekend. Daar praat de crisiscommissie van het kabinet vandaag over. Er worden geen nieuwe maatregelen verwacht.

Om 19.00 uur staat een persconferentie gepland op het ministerie van Justitie en Veiligheid waarin het besluit zal worden bekendgemaakt en toegelicht. De persconferentie is live te volgen via onze site en in een rechtstreekse uitzending op SBS6.

Update 07:33 – Ouders en scholen vrezen leerachterstanden

Schoolleiders en ouders zijn tevreden over de wijze waarop het lesgeven op afstand verloopt, maar toch vrezen ze dat er door de coronacrisis leerachterstanden ontstaan. Dat melden de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en Ouders en Onderwijs op basis van peilingen die ze hebben uitgevoerd.

Van de ouders maakt 40 procent zich voor de langere termijn zorgen over de gevolgen voor de ontwikkeling van hun kind. Van de schoolleiders in het basisonderwijs denkt driekwart dat een langere periode van afstandsonderwijs leerachterstanden veroorzaakt.

Een op de tien scholen heeft er vertrouwen in dat de leerprestaties gelijk zullen blijven of verbeteren. Op 68 procent van de scholen zien schoolleiders dat er leerlingen zijn die juist ook sneller gaan.

Update 07:15 – ‘Werknemers voelen zich onveilig door coronavirus’

Zo’n een op de vijf werknemers voelt zich momenteel onveilig op de werkvloer. Een ongeveer even grote groep vindt dat zijn of haar werkgever niet genoeg maatregelen neemt om ze te beschermen tegen besmetting met het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat vakbond CNV heeft laten uitvoeren.

Van de laagopgeleide werknemers voelt een derde zich onveilig en geeft meer dan een kwart aan dat de werkgever niet voldoende maatregelen heeft getroffen. “Het is met name schrijnend dat de laagopgeleiden de prijs betalen voor deze crisis. Veel van hen werken in vitale sectoren en staan in de frontlinie van deze crisis”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hoger opgeleiden kunnen vaker thuis werken.

Update 07:06 – Kinderen zitten langer voor een beeldscherm sinds de coronacrisis

Nu de scholen dicht zijn en veel ouders thuis moeten werken, zitten jonge kinderen meer voor de tv of op de iPad. Kinderen van 0 tot en met 6 jaar oud besteden gemiddeld 2,5 uur per dag op beeldschermen. Voor het uitbreken van de coronacrisis een paar weken geleden was dat 1 uur en 45 minuten per dag.

Vooral kinderen van 5 en 6 jaar kijken meer naar schermen. Ze doen dit nu gemiddeld 202 minuten per dag, dus bijna 3,5 uur. Een paar weken geleden was dit 117 minuten per dag, oftewel net geen 2 uur. De stijging komt onder meer doordat ze opdrachten van school krijgen die online moeten worden uitgevoerd.

Update 6:39 – ‘Leeftijd speelt belangrijke rol bij corona’

Ouderen lopen een fors hoger risico om aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus te overlijden. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Dat concluderen wetenschappers in het medisch tijdschrift The Lancet Infectious Diseases na een onderzoek bij ruim 70.000 klinisch vastgestelde besmettingsgevallen in China en 689 besmette mensen die uit brandhaard Wuhan werden gehaald.

Verder blijkt dat mensen van middelbare leeftijd of ouder duidelijk vaker moeten worden opgenomen na een besmetting met het coronavirus dan jongere mensen.

Lees hier meer over het onderzoek

Update 6:30 – Florida weigert cruisepassagiers Zaandam

De Amerikaanse staat Florida wil niet dat passagiers van het cruiseschip Zaandam die mogelijk zijn besmet met het nieuwe coronavirus, daar worden “gedumpt”. Dat zegt gouverneur Ron DeSantis, die spreekt over een “groot, groot probleem”.

Het schip ligt nu voor de kust van Panama en het was de bedoeling dat de cruise begin april zou eindigen in Florida. De eigenaar van de Zaandam, de Holland America Line (HAL), is druk bezig om een bestemming te vinden voor het cruiseschip.

Aan boord zijn twintig Nederlanders. Meerdere passagiers zijn besmet met het coronavirus, zeker vier mensen zijn overleden. Zaterdag werden honderden passagiers zonder aantoonbare klachten verhuisd naar de Rotterdam, een ander schip van HAL.