Politiek

Bedrijven in nood kunnen vanaf maandag steun krijgen van de overheid

Vanaf maandag 6 april kunnen bedrijven en ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis aankloppen bij de overheid. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag bekendgemaakt.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Het UWV hoopt op die dag speciale loketten open te hebben waar bedrijven die omzetverlies lijden terecht kunnen om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. Het UWV keert in drie termijnen een voorschot van tachtig procent uit.

Tot 90 procent vergoed

De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe steunregeling is ook ruimer. Bij een omzetverlies van honderd procent kunnen bedrijven negentig procent van de loonkosten vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van vijftig procent gaat het om een tegemoetkoming van 45 procent.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de coronacrisis hun omzet voor zeker drie maanden met minimaal twintig procent zien dalen. Voorwaarde is dat zij hun personeel gewoon blijven doorbetalen. Er is wel een maximum: de regeling geldt voor brutosalarissen tot ongeveer 9.500 euro per maand.

Geen ontslagen tijdens steun

Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, benadrukt de minister. Het kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties roepen bedrijven op om flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen. “Als de loonsom krimpt omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.”

Verder mogen er geen ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen worden gedaan in de periode dat bedrijven subsidie ontvangen.

ANP