Gezondheid

Wetenschappers: ouderen lopen duidelijk meer risico om te sterven aan corona

Dat ouderen een hoger risico lopen om aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus te overlijden, vermoedden al veel mensen. Nu trekken wetenschappers ook die conclusie na onderzoek.

Dat melden de wetenschappers in het medisch tijdschrift The Lancet Infectious Diseases na een onderzoek bij ruim 70.000 klinisch vastgestelde besmettingsgevallen in China en 689 besmette mensen die uit brandhaard Wuhan werden gehaald.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het risico om in het ziekenhuis opgenomen te worden vanwege het coronavirus of er aan te overlijden fors hoger is bij patiënten van middelbare leeftijd of ouder.

Sterftecijfer bijna 8 procent

Gemiddeld stierf 1,38 procent van de coronapatiënten aan de gevolgen van de ziekte. Maar bij besmette mensen die tachtig jaar of ouder waren liep het sterftecijfer op tot bijna 8 procent.

Volgens de onderzoekers hoefde van patiënten tussen de tien en negentien jaar oud maar slechts 0,04 procent naar het ziekenhuis, terwijl meer dan 18 procent van de besmette tachtigplussers in een hospitaal belandde.

Ook bij coronapatiënten van middelbare leeftijd lag het aantal ziekenhuisopnames duidelijk hoger. Zo werd 4 procent van veertigers en ruim 8 procent van vijftigers opgenomen.

ANP