Politiek

Vandaag dient kort geding tegen veevoermaatregel minister Schouten

Donderdag dient het kort geding dat AgriFacts en Stikstofclaim hebben aangespannen tegen het ministerie van Landbouw. De organisaties zijn tegen de stikstofplannen van minister Carola Schouten, de veevoermaatregel in het bijzonder.

Om de uitstoot van stikstof te verminderen wil Schouten dat boeren vanaf 1 september veevoer gaan gebruiken waar minder eiwit inzit. Maar dat zien de boeren niet zitten, ze zijn bang dat de veevoermaatregel de gezondheid van hun dieren zal schaden. Sommigen menen zelfs dat het dierenmishandeling is.

Lees ook: OM neemt boerenaangiftes tegen minister Schouten niet in behandeling

Berekeningen veevoermaatregel

Het ministerie heeft het eiwitlimiet in veevoer vastgesteld op basis van steekproeven van melkveebedrijven. Agrifacts en Stikstofclaim willen deze berekeningen kunnen controleren en eisen nu dat er volledige openheid gegeven wordt over de onderbouwing van de veevoermaatregel.

Ook willen de organisaties weten of het ministerie wel rekening heeft gehouden met de gezondheidsrisico’s voor koeien als de dieren minder eiwit gevoerd krijgen. De minister heeft eerder deze maand belooft dat ze met experts en veeartsen zal praten over eventuele gezondheidseffecten van haar stikstofplannen.

Lees ook: Minister Schouten gaat in gesprek met experts over veevoerplannen

ANP