Sportschool BigGym wacht persconferentie Rutte af, rechtszaak voorlopig van de baan

Sportschoolketen BigGym wacht af wat premier Mark Rutte volgende week te zeggen heeft over het openen van de sportscholen. Het bedrijf had woensdag een kort geding aangespannen tegen de overheid.

Volg ons liveblog voor het belangrijkste nieuws over het coronavirus in Nederland

Als er tijdens de persconferentie van Rutte positief nieuws komt, mag wat BigGym betreft alles wat nu tijdens het kort geding is gezegd de prullenbak in.

Maar als er nog altijd niet binnen gesport mag worden van de regering, dan vraagt de sportschoolketen toch of de rechter met een uitspraak wil komen. Mogelijk wordt er dan opnieuw een kort geding aangespannen.

‘Goede motivering ontbreekt’

De keten met twintig sportscholen stond woensdag in de rechtbank tegenover de Nederlandse staat om zo te proberen duidelijkheid te krijgen. “Een goede motivering om de sportscholen dicht te houden ontbreekt”, aldus de advocaat van BigGym.

Lees ook: Sportschoolketen BigGym wil snel weer open en stapt daarom vandaag naar de rechter

Het kabinet baseert zich op de adviezen van het Outbreak Management Team. Die noemt de risico’s van buitensporten volgens de landsadvocaat “beheersbaar”. Bij binnensporten zijn er meer onzekerheden.

Druppelwolken, als mensen uitademen en zeker als ze hijgen door sporten, kunnen binnen meer blijven hangen. Ook het ventilatiesysteem zou een risico kunnen zijn, net als sportmaterialen die door veel mensen worden aangeraakt.

Snel meer duidelijkheid

De landsadvocaat zei zich te realiseren dat de verplichte sluiting ingrijpend is. “Maar de risico’s kunnen niet onderschat worden. Er is nu ruimte voor beperkte versoepelingen, maar die kunnen alleen stap voor stap plaatsvinden.”

Mogelijk komt er volgende week meer duidelijkheid over de mogelijkheden om binnen te sporten, zei hij. Daarom werd in overleg met de rechter besloten dat af te wachten.

Leden van Supergym in Rijswijk hebben geluk: daar hebben ze alle apparaten naar de parkeergarage verplaatst zodat er weer gesport kan worden.

ANP