Politiek

LIVEBLOG | Oppositie kritisch op nieuw steunpakket, 'Rutte stopt met persconferenties'

Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.748
  • In totaal zijn er tot nu toe 44.447 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.627 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 275 coronapatiënten op de intensive care.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor nieuwe updates.

Update 23:21 – De Jonge: medio juli meer visite voor verpleeghuisbewoner

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juli meer dan één bezoeker ontvangen, denkt het kabinet. De bezoekregeling zou de komende weken al worden verruimd, maar bewoners zouden het voorlopig met één vaste bezoeker moeten doen.

Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stuiten. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar. Omdat het coronavirus ook in de verpleeghuizen wat beteugeld lijkt, mochten 26 verpleeghuizen afgelopen week bij wijze van proef weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 25 mei volgen de andere instellingen, zodat 15 juni overal weer visite is toegestaan.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge denkt een maand later al meerdere bezoekers te kunnen toelaten. Hij hoort zelfs “geluiden van: zou dat ook niet eerder kunnen. Daarover gaan we in gesprek” met de verpleeghuizen en andere betrokkenen, zei hij in het Kamerdebat van woensdag over de coronacrisis.

Update 22:41 – Ondanks waarschuwing Nederlandse burgemeesters: Duitsers met caravans massaal grens over

“Kom met Hemelvaartsdag vooral niet naar Nederland.” Dat was de oproep van burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten zoals Roermond jegens Duitsers. Dat bleek dus tegen dovemansoren gericht… Op beelden is te zien dat massa’s Duitsers inclusief caravans Nederland inrijden.

Met Hemelvaart komen Duitsers traditiegetrouw lekker shoppen, vooral in Designer Outlet Center DOC in Roermond. Om te voorkomen dat dát dit jaar weer gebeurt, is het maximale aantal bezoekers dat de Outlet mag betreden verlaagd naar 3000 mensen en riep ook Veiligheidsregio Limburg-Noord Duitsers specifiek op vooral niet te komen.

 

Beeld: Track ’88

Update 22:25 – Rutte: kabinet overlegt nog met vakbonden over ontslagboete

Het kabinet overlegt nog met de vakbonden over hun verzet tegen het plan om bedrijven niet meer te beboeten die coronasteun krijgen en toch personeel ontslaan. Premier Mark Rutte Rutte zei dat hij niet het gesprek in gaat met “in beton gegoten, dat dit alleen de uitkomst kan zijn”. Tegelijkertijd blijft het “belangrijk dat de ontslagboete in deze vorm niet doorgaat”, benadrukte hij in het Kamerdebat over de coronacrisis.

De premier zei na forse kritiek van de oppositie dat er met de bonden “nog geen gemeenschappelijk inzicht is maar wel een gemeenschappelijk doel. En dat is het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid”. Maar de vakbonden zijn “laaiend” over de afschaffing van de boete in het tweede steunpakket, dat woensdag werd aangekondigd.

Vooral GroenLinks, SP, PvdA en PVV liepen woensdag te hoop tegen de afschaffing, omdat dit volgens hen de deur openzet voor duizenden ontslagen. In het eerste noodpakket was er wel een ontslagboete ingebouwd. Desondanks zijn veel mensen toch hun werk kwijtgeraakt, stelde de oppositie. Als de boete wordt afgeschaft, zal dit nog veel erger worden, denken ze. PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde dat het kabinet de steun van zijn partij en de bonden zou verliezen als het doorgaat.

Rutte wees op de paradox in deze kwestie. Als een bedrijf iedereen in dienst moet houden, omdat ze anders een boete moet betalen, kan het bedrijf “topzwaar ” worden. Als het bedrijf al voorziet dat het na de crisis niet meer op volle kracht door kan gaan, kan het hele bedrijf omvallen. Dan verliezen volgens de premier nog veel meer mensen hun baan. Het doel van het kabinet is niet om bedrijven overeind te houden, maar om werkgelegenheid te behouden, benadrukte Rutte.

Update 21:22 – Toiletten bij strandtenten mogen open, paviljoens blijven dicht

Openbare toiletten op het strand mogen op veel plaatsen langs de Noordzeekust weer open. Dit hebben de veiligheidsregio’s en kustgemeenten besloten, zegt voorzitter Jan Lonink van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Het gaat om toiletvoorzieningen van strandpaviljoens die vanaf het strand bereikbaar zijn zodat mensen niet door een strandtent hoeven. De paviljoens zelf blijven nog gesloten voor publiek. Voor het schoonhouden van de toiletten gelden de richtlijnen van het RIVM.

Voorzitter André Triep van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen is blij met het besluit, hoewel niet aan alle wensen van de Scheveningse strandtenthouders tegemoet is gekomen. Zo wilden de strandtenthouders ook strandbedjes gaan verhuren, maar dat mag nog niet. “We hebben 50 procent gewonnen” , aldus Triep.

Update 20:18 – Onderzoek naar zingen in kerken

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd over het samen zingen in een gesloten ruimte. Dat moet meer duidelijkheid geven over het risico van besmetting met het coronavirus tijdens kerkdiensten, bij koren of concerten. Mogelijk is het infectiegevaar daar groter, omdat mensen bij het zingen diep in- en uitademen en zo virusdeeltjes zouden kunnen verspreiden.

ChristenUnie en SGP hadden premier Mark Rutte gevraagd om een wetenschappelijke onderbouwing hiervan. , omdat er verschillende beweringen over zijn. “Het helpt als er harde informatie is over de verspreiding in kerken. Het blijft nu bij horen zeggen en het doet pijn om te worden weggezet als brandhaarden”, zei SGP-leider Kees van der Staaij woensdag tijdens het coronadebat.

De twee christelijke partijen willen meer aandacht voor de kerken in deze coronatijd. In een paar kerkgemeenschappen zijn relatief veel mensen besmet geraakt met het virus. De afgelopen maanden verzorgden veel kerken digitale diensten, maar ze willen afspraken maken met de overheid om hun activiteiten voort te kunnen zetten.

Update 19:40 – ‘Crisisberaad van kabinet stopt’

Het kabinet komt voortaan niet meer wekelijks bijeen voor een crisisberaad over de aanpak van de coronacrisis. Nu de uitbraak wat beteugeld lijkt te zijn en veel coronamaatregelen worden versoepeld wil de regering het overleg op een lager pitje zetten.

Het is de bedoeling dat de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) na volgende week woensdag voorlopig niet meer bijeenkomt, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving door de NOS. Dat zou ook betekenen dat de veelbekeken persconferenties van premier Mark Rutte voorlopig stoppen.

Ministers die het meest met de coronacrisis te maken hebben, blijven wel overleggen in een gewone commissie van de ministerraad. Door het schrappen van het crisisberaad krijgt de MCCb de handen vrij voor een eventuele nieuwe crisis, zoals de aanhoudende droogte. Mocht het coronavirus toch weer in alle hevigheid oplaaien, dan kan het kabinet de commissie opnieuw bijeenroepen.

Updaten 18:48 – Minister Ollongren: geen tijdelijke huurstop

Een tijdelijke huurstop in de sociale en de vrije sector zit er niet in. Een meerderheid in de Eerste Kamer had minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hierom gevraagd omdat veel huurders het financieel zwaar zullen krijgen door de coronacrisis, maar zo’n “generieke huurbevriezing helpt niet de mensen die daadwerkelijk betalingsproblemen hebben”, zegt de bewindsvrouw.

Zo’n algemene huurstop kan er ook voor zorgen dat verhuurders minder geld hebben om te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw of verduurzaming van huizen. Ollongren verwacht bovendien “dat ook dit jaar de gemiddelde huurverhogingen gematigd zullen zijn, ook in de vrije sector”.

Het kabinet geeft verhuurders liever de mogelijkheid maatwerk te leveren. Zo kunnen ze huurders uitstel van betaling geven, een deel van de huur achteraf kwijtschelden of de huur verlagen, aldus de minister.

Ook wil Ollongren het makkelijker maken om de huur tijdelijk te verlagen. Een nieuw wetsvoorstel dat later in werking treedt maakt dat ook mogelijk.

Update 18:18 – Oppositie zeer kritisch over nieuw steunpakket

De oppositie is erg kritisch over het nieuwe steunpakket voor bedrijven dat het kabinet heeft aangekondigd. Vooral het schrappen van de zogenoemde ontslagboete voor bedrijven die hun hand ophouden maar toch mensen ontslaan, valt niet in goede aarde.

PVV-leider Geert Wilders vindt het schrappen van de ontslagboete “een gigantische blunder van het kabinet”. Hij noemt het “zeer ongepast en niet uit te leggen” dat bedrijven geholpen worden, maar straks wel ongestraft “werknemers op straat schoppen”.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher spreekt van “een evidente fout” van het kabinet. “Ik maak me zorgen over wat dit betekent voor de levens van ongelooflijk veel mensen.” Hij roept het kabinet op “iets slimmers te bedenken” voor bedrijven die het echt niet kunnen redden zonder banen te schrappen.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemt het “onbegrijpelijk dat in dit pakket geen duidelijke afspraken gemaakt worden over het netjes in dienst houden van mensen”. Volgens haar is het “niet terecht” dat werknemers op die manier de rekening moeten betalen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver wijst erop dat grote bedrijven met een dubieuze belastingmoraal toch weer “bakken geld” aan steun kunnen krijgen. “Dan is het niet teveel gevraagd om te vragen: betaal, als je in beter tijden weer winst gaat maken, dit geld aan de samenleving terug. En voorkom ontslag van personeel.”

Update 16:42 – Stationswinkels gefaseerd open

Woensdag zijn de eerste winkels van onder andere Kiosk en Jula’s op treinstations weer opengegaan. Volgens de NS gaat het om een gefaseerde opening. Maandag gaan de fietsenstallingen op stations weer open.

Bij verschillende stationswinkels kunnen mondkapjes worden gekocht. Reizigers moeten die vanaf 1 juni verplicht dragen in het openbaar vervoer. De NS benadrukt dat mensen overal in de gebouwen anderhalve meter afstand moeten houden.

De toiletten op stations zijn nog niet geopend. Die zijn vanaf 1 juni weer te gebruiken, net als de bagagekluizen.

Update 16:27 – 18 minder patiënten op ic

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is gedaald naar 275, achttien minder dan dinsdag. Dit blijkt woensdag uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op dit moment ligt er nog één Nederlander in een Duits ziekenhuis, dat waren er twee. Het aantal coronapatiënten op de ic daalt snel verder, aldus LCPS-voorzitter Ernst Kuipers.

Het aantal opgenomen besmette personen die niet op de ic liggen, is nu 922. Dat zijn er elf minder dan de dag ervoor. “We zien het aantal coronapatiënten buiten de ic minder snel dalen, maar verwachten dat dit ook verder zal dalen”, zegt Kuipers.

Update 13:59 – Dodental coronavirus stijgt met 33 naar 5748

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak hebben in totaal 11.627 patiënten in ziekenhuizen gelegen door het virus. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 44.447. Dat zijn er 198 meer dan op dinsdag. Ook daar ligt het werkelijke aantal patiënten vermoedelijk hoger.

Update 13:50 – Duizend meldingen over coronarisico’s op de werkvloer

De inspectie SZW heeft de afgelopen weken ruim duizend meldingen gekregen over mogelijke overtredingen van de coronavoorschriften bij bedrijven. In de meeste gevallen komen werkgevers alsnog in beweging als de inspectie telefonisch contact opneemt. “De meeste werkgevers nemen dan wel maatregelen”, zegt een woordvoerder van de inspectie. Soms doen ze dat echter niet, zoals een groentekweker in het Friese Waadhoeke.

De inspectie heeft de kweker een officiële waarschuwing gegeven, omdat hij naliet zijn werknemers te beschermen tegen besmetting met het virus. Bij het bedrijf werken zo’n honderd mensen. Zowel op de werkplekken als in kleedkamers en gangen houden ze geen afstand tot elkaar. Hun werkgever doet te weinig om dat te voorkomen, constateerden inspecteurs na een bezoek.

Bij een Rotterdams bedrijf dat maaltijden bezorgt, loopt nog een onderzoek naar de naleving van de voorschriften van het RIVM. Bedrijven moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat hun werknemers anderhalve meter afstand bewaren tot hun collega’s. De Inspectie SZW heeft ook nog diverse bezoeken op de agenda staan aan agrarische bedrijven waarover meldingen zijn binnengekomen.

Boetes zijn nog niet uitgedeeld. Als bedrijven beterschap beloven, gaat de inspectie enige tijd later bij degene die de melding heeft gedaan na of de situatie ook echt is verbeterd. Als dat niet zo is, kan de inspectie overgaan tot een controle ter plaatse. Soms blijkt bij zo’n inspectie ook dat er niets aan de hand is. Inspecteurs deden bijvoorbeeld onderzoek naar een slachterij in Velp waar meldingen over waren gedaan, maar constateerden daar geen problemen.

Bij de groentekweker in Waadhoeke ging het al mis bij het inklokken. Alle werknemers moeten er ‘s morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen om dat gefaseerd te laten gebeuren. Vervolgens gaan de medewerkers naar een kleine kleedkamer. Niemand voorkomt dat te veel mensen dat tegelijk doen.

Tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. “Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden”, aldus de inspectie, die diverse meldingen over het bedrijf had binnengekregen. De inspectie eist dat de werkgever maatregelen neemt. “Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.”

Update 13:14 – ‘Coronacrisis kan flinke gevolgen hebben voor zorgpremie’

Zorgverzekeraars Nederland kan op dit moment nog niet zeggen of er gevolgen zijn van de coronacrisis voor de zorgpremie van volgend jaar. In het vakblad Zorgvisie stelt gezondheidseconoom Wim Groot dat de premie over 2021 weleens met circa 150 euro in totaal zou kunnen stijgen. Zorgverzekeraars Nederland, die de belangen van alle zorgverzekeraars behartigt, noemt dat “wat voorbarig”.

Het is nog te vroeg om te zeggen wat de financiële gevolgen zijn, aldus een zegsman. Maar Groot ziet de bui al hangen en verwacht niet dat de Rijksoverheid alle extra kosten voor haar rekening neemt. “Ook de diepe zakken van de overheid raken op een gegeven moment leeg”, zegt hij in Zorgvisie.

“Verzekeraars teren in 2020 in op hun reserves. Ze weten niet wat er verder nog allemaal op ze af komt. Dat iedereen wat extra betaalt om de extra kosten van de coronacrisis te dragen, lijkt mij voor verzekeraars een verhaal dat goed valt uit te leggen. Als je de extra kosten van de coronacrisis doorrekent, komt je uit op een stijging van de nominale zorgpremie met circa 150 euro per jaar”, zegt Groot.

Wim Groot waarschuwt verder voor al te veel landelijke regie in de zorg. “Daar waar de overheid landelijk de regie nam, ging het mis.” Daar kan Zorgverzekeraars Nederland zich wel in vinden. De organisatie stelt dat zorgkwesties het beste in de regio kunnen worden besproken door zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

Update 12:19 – Friese groentekweker beschermt werknemers niet tegen corona

Een groentekweker uit het Friese Waadhoeke heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie SZW, omdat hij naliet zijn werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Bij het bedrijf werken zo’n honderd mensen. Zowel op de werkplekken als in kleedkamers en gangen houden ze geen afstand tot elkaar, constateerden inspecteurs.

Het gaat al mis bij het inklokken: alle werknemers moeten ‘s morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen om dat gefaseerd te laten gebeuren. Vervolgens hangen de medewerkers jassen en tassen op in een kleine kleedkamer, waar ze van schoenen wisselen. Niemand voorkomt dat te veel mensen tegelijk dat doen.

Tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. “Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden”, aldus de inspectie, die diverse meldingen over het bedrijf had binnengekregen. De inspectie eist dat de werkgever maatregelen neemt. “Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.”

Update 11:51 – Nader onderzoek naar coronabesmetting via kat nodig

Het is zeker niet uitgesloten dat katten het coronavirus op mensen kunnen overdragen. Daar moet snel nader onderzoek naar worden gedaan, nu dinsdag is gebleken dat een medewerker van een nertsenbedrijf mogelijk besmet is door een nerts. Maar als blijkt dat een kat een infectiebron voor de mens kan zijn, zal dat niet “iets heel groots” worden, want dan was het wereldwijd al veel vaker gezien, zegt dierenarts en viroloog Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research, onderdeel van de Wageningse universiteit.

Hoogleraar Van der Poel, expert op het gebied van virusoverdracht van dieren op mensen, heeft al een voorstel ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij voor onderzoek naar besmette katten. Volgens hem staat minister Carola Schouten daar positief tegenover. Hij verwacht dat het onderzoek nu met grotere spoed van start zal gaan.

Update 11:15 – Bijna 8000 coronagevallen in verpleeghuizen, ruim 2500 doden

Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn meer dan 2500 mensen overleden. Daarnaast zijn er 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. Dat is de schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het coronavirus vastgesteld bij 7 procent van de bewoners van verpleeghuizen. “Ruim 2 procent van de bewoners is overleden. Ongeveer de helft van de mensen die besmet raken, herstelt weer.”

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken wel af, schrijft De Jonge.

In de gehandicaptenzorg zijn bijna 1100 bewoners besmet geraakt, van wie 220 mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er bijna 1200 verdachte gevallen. Op 307 locaties is minstens een besmetting geweest. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal. Ook in de gehandicaptenzorg nemen het aantal nieuwe besmettingen en het aantal sterfgevallen af.

Update 11:07 – RIVM: reproductiegetal ‘wiebelt’ tussen 0,7 en 1

Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel “wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1”. Dat zei hij tijdens een technische briefing over het coronavirus in de Tweede Kamer. Dit betekent dat het aantal besmettingen afneemt.

Van Dissel gaf aan dat het moeilijk is om het getal nauwkeurig te bepalen, zeker als men naar de afgelopen tien tot veertien dagen kijkt. “We bepalen de R0 op basis van ziekenhuisopnames. Maar die getallen worden vaak achteraf gecorrigeerd. Daarom kijk je als het ware in de ‘achteruitkijkspiegel’ naar de situatie van minstens twee weken terug.”

Het reproductiegetal, ook bekend als R0, is een van de belangrijkste cijfers voor het beleid dat het kabinet maakt. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) gebruiken onder andere dit getal om te bepalen of ze maatregelen kunnen versoepelen of moeten terugdraaien. Wel benadrukken zij dat ze dit getal in samenhang met andere cijfers bekijken, zoals het aantal ziekenhuisopnames of coronapatiënten op de intensive care. Als het getal onder de 1 ligt, dooft de epidemie op termijn uit.

Update 10:07 – Nertsenfokkers kunnen eerder stoppen bij verbod

Nertsenbedrijven kunnen eerder stoppen dan 2024 wanneer er een verbod op het fokken van nertsen van kracht wordt. Dat zei minister Carola Schouten van Landbouw woensdag. Een dag eerder kwam naar buiten dat een nerts mogelijk een medewerker van een nertsenfokkerij heeft besmet met het coronavirus.

Schouten zei dat er al voor de corona-uitbraak een subsidieregeling in elkaar werd gezet voor de nertsenfokkers om ze tegemoet te komen als ze willen stoppen. “Daar proberen we nu de snelheid in te krijgen.” Volgens de bewindsvrouw kunnen de bedrijven als ze dat willen wel gewoon doorwerken tot 2024. “Maar als ze sneller willen stoppen, willen we dat mogelijk maken.”

Regeringspartij D66 vraagt zich af of het niet beter is om de bedrijven nu te sluiten. Daar ziet Schouten geen aanleiding toe na de mogelijke besmetting. “Ruimen doe je alleen als er een groot risico is voor de volksgezondheid en diergezondheid.” Ze wijst erop dat de nertsen in de stal blijven en daar goed te controleren zijn. Bovendien lijken de dieren elkaar niet in zo’n mate te besmetten dat ruimen noodzakelijk is, aldus Schouten.

Update 10:03 – Minister De Jonge: coronadashboard wordt openbaar

Het coronadashboard van allerlei verschillende gegevens dat het kabinet gaat gebruiken voor de besluitvorming in de komende tijd, wordt “zo transparant mogelijk en zo openbaar mogelijk”. Op die manier worden besluiten van het kabinet ook navolgbaar, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) die de strijd tegen het coronavirus in het kabinet aanvoert.

Het dashboard bestaat uit gegevens die nu al veel worden gebruikt, zoals het reproductiegetal en het aantal opnames op de IC. Maar het kabinet wil daarbij nog veel meer informatie verzamelen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop het virus zich ontwikkelt. Dat geeft het kabinet ook de kans om in te grijpen als bijvoorbeeld in een specifiek dorp of regio een brandhaard ontstaat.

Het is de bedoeling dat het dashboard “publiekelijk beschikbaar wordt”, zegt De Jonge desgevraagd. Daarbij is het wel van belang dat mensen het brede beeld blijven zien, aldus de minister. “Het zal altijd zo blijven dat je niet op basis van één metertje of één indicatortje kan zeggen: nu moet je linksaf of rechtsaf.”

Update 09:41 – Meer mensen worden doorverwezen naar ggz-instellingen

Nu het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus daalt, komen huisartsen er weer aan toe om mensen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Sinds begin april stijgt het aantal verwijzingen. Er is nog wel een flinke achterstand, want sinds half maart zijn 49.000 mensen minder doorverwezen naar ggz-instellingen dan in voorgaande jaren, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Vooral mensen met klachten die niet zo ernstig zijn, worden minder doorverwezen. In sommige gevallen waren de wachttijden langer dan afgesproken. Bij mensen die met spoed hulp nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een psychose, daalde het aantal doorverwijzingen het minst.

Huisartsen verwezen ook minder mensen met andere klachten door. De NZa schat dat huisartsen in totaal bijna 700.000 minder doorverwijzingen hebben gedaan dan verwacht. Inmiddels komen de verwijzingen ook daar weer op gang. “Het aantal spoedverwijzingen is sinds vorige week weer bijna terug op het niveau van voor de crisis”, aldus de NZa.

Update 09:19 – ChristenUnie wil kijken naar versoepelingen voor kerken

Kerken en christelijke organisaties willen met het kabinet en gemeenten afspraken maken over de manier waarop zij het beste hun religieuze bijeenkomsten en activiteiten kunnen uitvoeren in coronatijden.

De ChristenUnie zal woensdag tijdens het coronadebat het kabinet oproepen hiertoe een convenant te sluiten, dat op lokaal niveau verder ingevuld kan worden, omdat elke gemeenschap en kerk weer anders is. Zo zouden kerkelijke diensten in de buitenlucht kunnen plaatsvinden.

Kerken mochten de afgelopen tijd kleine bijeenkomsten houden, maar in verband met de risico’s hielden de meeste kerken digitale diensten. In sommige gemeenschappen zijn veel besmettingen geweest tijdens diensten. De kerken willen meer weten hoe ze op een verantwoorde manier met de versoepeling van de maatregelen om kunnen gaan, zoals met doop en samenzang.

Update 09:06 – Jongerenorganisaties blij met oproep Rutte om mee te praten

De FNV, de Nationale Jeugdraad (NJR) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zetten een zogenoemde jongerentafel op om het kabinet van adviezen te voorzien. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep die premier Mark Rutte dinsdagavond deed tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Rutte wil dat jongeren meepraten over de impact van de crisis omdat die hun toekomst beïnvloedt. De drie organisaties vinden dat jongeren tot nu toe ondervertegenwoordigd zijn bij de besluitvorming over corona en dat hun stem in de media onvoldoende te horen is. Ze gaan meer organisaties en individuele jongeren betrekken bij het initiatief opdat het kabinet kan rekenen op een breed gedragen jongerenvisie, zo staat in een gezamenlijke verklaring.

“Onze toekomst staat op het spel, bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs en arbeidsmarkt”, aldus Bas van Weegberg, voorzitter van de jongerentak van de FNV. “Wij nemen de handschoen van de premier graag op zodat jongeren niet het slachtoffer worden van deze crisis.”

Update 08:25 – Loket voor mentale hulp in coronacrisis

Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare door het nieuwe coronavirus, die door de crisis hun baan kwijt zijn of die onder zware omstandigheden patiënten verplegen, kunnen voortaan terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het digitale loket is opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het centrum is bedoeld voor wie vragen heeft over de psychosociale gevolgen van de coronacrisis. Het moet actuele, toegankelijke en betrouwbare informatie bieden. Daarnaast moet het alle initiatieven om informatie, ondersteuning of hulp te bieden gaan verzamelen. Ook brengt het IVC mensen indien nodig in contact met verschillende soorten hulp-, zorg- en dienstverleners, aldus het ministerie.

Update 06:45 – Preventief bloedverdunners voor kankerpatiënt met corona

Personen met een hoog risico op trombose en een besmetting met het coronavirus of een vermoeden ervan, kunnen preventief bloedverdunners krijgen toegediend. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor huisartsen. Het is voor het eerst dat huisartsen medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om ernstige gevolgen van een Covid-19-infectie te voorkomen. Dat meldt de NOS woensdag.

Mensen die trombose hebben gehad, veel trombose in de familie hebben en kankerpatiënten komen in aanmerking voor de bloedverdunners. In totaal gaat het om circa 150.000 tot 200.000 mensen.

Veel Covid-19-patiënten ontwikkelen trombose. “We hebben het hier over het begin van een behandeling tegen de complicaties van corona”, zegt Geert-Jan Geersing, huisarts, onderzoeker aan het UMC Utrecht en medeopsteller van de richtlijn.

Update 06:31 – Fitnessketen vecht gedwongen sluiting aan

Fitnessketen BigGym en de Nederlandse staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De fitnessketen is het niet eens met de gedwongen sluiting in verband met de coronamaatregelen.

Premier Mark Rutte zei dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen dat hij hoopt dat het eerder kan, maar vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september.

BigGym vindt de maatregelen disproportioneel en eist dat die worden opgeheven. Het bedrijf beschikt naar eigen zeggen over een veilig protocol met zeer verregaande voorschriften en permanent toezicht.

Lees hier verder

Update 04:45 – Kamer voelt opnieuw kabinet aan de tand over coronabeleid

De Tweede Kamer debatteert woensdag opnieuw over het coronavirus met premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Daarbij zal het onder meer gaan over de routekaart die het kabinet heeft uitgezet om langzaam verder uit de lockdown te komen. Dinsdag maakte Rutte bekend dat de versoepeling per 1 juni, die eerder deze maand was aangekondigd, inderdaad kan doorgaan. Zo mag de horeca deels open, net als een aantal andere gelegenheden en instellingen, met een maximum van dertig mensen.

Ook de bouwstenen voor een nieuw noodpakket zullen kritisch worden uitgelicht, evenals de situatie met de mondkapjes. Zo zou er – ondanks de inkoop van tientallen miljoenen exemplaren – nog steeds een tekort zijn aan de beschermingsmiddelen op bepaalde plekken in de zorg. Ook is er onduidelijkheid over de kwaliteit van het mondkapje dat reizigers vanaf 1 juni in het openbaar vervoer moeten gaan dragen.

De coronamaatregelen konden tot nu toe op een brede steun in de Kamer rekenen en vooralsnog lijkt de afschaling ervan ook in goede aarde te vallen. Sommige partijen willen de boel sneller openen, maar volgens Rutte is dat riskant en moet dit voorzichtig gebeuren. Na elke stap wil het kabinet monitoren of het virus weer oplaait. Niet uitgesloten is dat er dan een rem komt op de versoepeling, om te voorkomen dat de zorgsector opnieuw overbelast raakt.

Zoals gebruikelijk praat vlak voor het debat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Kamerleden bij over de laatste ontwikkelingen met Covid-19.

Update 03:33 – Efteling opent vandaag weer de deuren

De Efteling gaat woensdag voor het eerst sinds 14 maart weer open na de sluiting vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Wel heeft het pretpark met de sprookjesachtige uitstraling maatregelen moeten treffen om publiek op een verantwoorde manier te kunnen ontvangen.

Zo is besloten dat slechts een derde van de capaciteit aan gasten wordt toegelaten. Wie naar de Efteling wil, moet van tevoren reserveren via de website. Voor de aankomst zijn tijdslots ingesteld. Men kan tussen 09.30 en 10.00 uur of tussen 10.00 uur en 10.30 uur het park in. Wel mogen mensen tot aan sluitingstijd zo lang in het park blijven als ze willen.

De afgelopen dagen wilden zoveel mensen tegelijk een ticket boeken dat de website van de Efteling de drukte niet meer aankon. Maandag stonden er op het toppunt van de drukte zo’n 24.000 mensen te wachten. Dinsdag was die drukte voorbij en waren de technische problemen verholpen.