Politiek

Bijna 8000 klachten over vuurwerkoverlast bij meldpunt Hart van Nederland

Veel Nederlanders zijn de overlast door vuurwerk helemaal zat. Op het meldpunt van Hart van Nederland en LocalFocus tegen vuurwerkoverlast hebben de afgelopen dagen bijna 8000 mensen hun beklag gedaan.

In totaal kwamen er 7.797 meldingen binnen op het meldpunt, dat van 27 december tot en met 1 januari open was. Nepmeldingen, bijvoorbeeld een groot aantal meldingen dat in korte tijd op dezelfde plaats is gezet, zijn verwijderd. Ook meldingen die in zee of in het buitenland werden geplaatst, zijn niet meegenomen.

Meeste vuurwerkoverlast in Friesland

Uit het hele land zijn meldingen binnengekomen. De meldingen variëren van mensen die schrikken van de knallen tot mensen die bekogeld zijn met vuurwerk.

Zo werd in Dronten bij iemand vuurwerk door de brievenbus gegooid. “Er ontstond veel rook. Het brandalarm ging af. Ik ben zwaar astmatisch en kreeg het erg benauwd. Mijn katten zijn ook erg geschrokken.”

Lees ook: Bekijk de de omvang van de schade na de flatbrand in Arnhem

Afgezet naar het aantal inwoners van de provincies was de overlast het grootst in Friesland, Drenthe, Zeeland en Flevoland. In totaal kwamen de meeste meldingen uit de gemeente Leeuwarden (181). Daarop volgden Rotterdam (179 meldingen), Groningen (134), Heerenveen (122) en Utrecht (120).

Kijk hieronder hoeveel overlast er in jouw gemeente werd gemeld.
(Tekst gaat verder onder de kaart)

Veel overlast voor dieren

De meeste overlast komt van de knallen. De geluidsoverlast was reden voor 47,9 procent van de meldingen. Vier op de tien meldingen gingen over de overlast die het vuurwerk voor dieren oplevert.

Lees ook: In Ede werd een rouwstoet bekogeld met vuurwerk: ‘De rillingen lopen over je rug’

De overlast voor dieren kan ook impact hebben op het leven van mensen, zo is in een van de meldingen te lezen. “Mijn man is visueel gehandicapt en kan al weken niet meer veilig op straat met zijn geleidehond. Als de hond zijn werk niet meer kan doen, zijn de gevolgen niet te beschrijven.”

Slaapproblemen en ruzie met buren

Melders konden ook doorgeven welke gevolgen de vuurwerkoverlast voor hen had. 18,8 procent van de melders gaf aan slaapproblemen te hebben gehad door de knallen. Vijf procent zei dat er door de overlast spanning was met de buren.

Lees ook: In deze plaatsen werden hulpverleners tijdens de jaarwisseling bekogeld met vuurwerk

Kijk hieronder wat de gevolgen van de overlast voor mensen waren