112

Rouwstoet in Ede bekogeld met vuurwerk: 'De rillingen lopen over je rug'

In Ede is op oudejaarsdag een rouwstoet bekogeld met vuurwerk. Jongeren gooiden niet alleen vuurwerk naar een rouwauto, maar ook naar uitvaartleider Hans de Weerd die voorop liep.

Die stopte de stoet en sprak de jongeren erop aan: “Ik heb ze respect gevraagd voor de rouwstoet en gevraagd hoe zij het zouden vinden als zij iemand moesten verliezen en als dan de rouwstoet bekogeld zou worden met vuurwerk”, aldus de uitvaartleider op Facebook. De stoet kon daarna vuurwerkvrij de weg vervolgen.

Onder de auto

“We waren onderweg naar de begraafplaats,” reageert het uitvaartcentrum. “Hans liep voor toen hij de jongens zag, maar was desondanks niet met hen bezig.” Wanneer hij ter hoogte van hen komt, wordt er vuurwerk naar hem gegooid. “Het rolde onder de auto, dat is een heel bizar moment.” Al zestig jaar is hij uitvaartleider, maar dit is de eerste dat hij met vuurwerk wordt bekogeld.

De schrik is groot, ook voor de familie die eigenlijk alleen bezig is met het verdriet dat bij overlijden komt kijken. “We zijn op de privacy van de familie gesteld. Het verlies verwerken is het belangrijkste. Hans sprak ze aan met ‘hoe zou jij het vinden als jouw opa of oma overlijdt?’, toen hield het op.”

Geen aangifte

Een woordvoerder zegt dat dit in de zestig jaar dat het uitvaartbedrijf actief is, nog nooit is voorgekomen. Maar aangifte wordt niet overwogen. “We zouden het liefst in gesprek gaan met de daders en hun ouders en ze een rondleiding geven in ons bedrijf, zodat ze zien wat het vak inhoudt.”

Hij denkt dat dat meer zin heeft dan bijvoorbeeld een Halt-straf. “We doen een algemeen appel: heb respect en doe voorzichtig. Het kan zomaar je eigen opa of oma zijn.”

ANP