Lifestyle & Entertainment

'Tranen en kippenvel tijdens 'coming out' van NikkieTutorials'

Nederlandse transinfluencers hebben met veel enthousiasme gereageerd op de coming-out video van Nikkie de Jager. De Nederlandse Youtuber maakte in een video bekend dat ze is geboren als jongen, maar sinds haar puberjaren door het leven gaat als vrouw.

Ondanks al het enthousiasme zijn de influencers niet louter positief. Dat de Jager onder druk haar coming-out video heeft gemaakt vinden ze bitterzoet. Minister van Engelshoven van emancipatie noemt de afpersers van Nikkie ‘ziek’. Ze vindt het pijnlijk dat jonge transgenders in Nederland zich vaak niet zichzelf durven zijn.

Lees ook: Minister Van Engelshoven noemt chantage NikkieTutorials ‘ziek’

Kippenvel

Aleyna Gelegen uit Hengelo kon het amper het amper droog houden tijdens het kijken van de beelden. Aleyna wordt geboren als Mustafa. De Turkse transvrouw weet al vanaf jongs af aan dat ze in het verkeerde lichaam is geboren. Zij begon op haar 19e pas met haar transitie. ”Toen ik de video zag viel mijn mond open, kreeg ik kippenvel en moest ik bijna huilen.” Aleyna vindt het mooi om te horen dat de ouders van Nikkie haar al van jongs af aan steunen bij haar transitie.

”Ze is gezegend dat ze in zo’n mooie familie is opgegroeid die haar gevoelens accepteerde”, zegt Aleyna. ”Dat was voor mij anders vanwege mijn Islamitische achtergrond. Mijn vader wilde vroeger dat ik ging voetballen terwijl ik dat niet wilde. Ik was graag al in mijn pubertijd begonnen met mijn transitie.”

‘Openheid voelt goed’

Volgens influencer Emma Wagemans toont de opstelling van de ouders van de Nederlandse visagist aan dat transgenders bij steeds meer huishoudens worden gesteund.

Lees ook: NikkieTutorials na coming-out geroemd als rolmodel

Emma deelde vorig jaar met haar tienduizenden volgers dat ze is geboren als jongen. ”Het is raar om uit de kast te komen als je veel volgers hebt, maar je zult zien dat je nog meer zichzelf kan zijn. Je draagt geen geheim meer bij je.”

Omgaan met negatieve reacties

Naast alle positieve reacties die de Jager nu op sociale media ontvangt, zijn er helaas ook mensen die negatief reageren. Daar weet Aleyna alles van.

”In het begin heb ik heel erg veel nare reacties gehad dat was heel zwaar”, zegt ze. ”Ik kan er nu beter tegen. Hoe vaker je nare reacties hoort hoe beter je er mee om kan gaan.”

Kennis

Wat betreft kennis over wat transgender zijn inhoudt is nog het een en ander te winnen in Nederland, vindt Alice Olsthoorn. ”Ik ben op het internet erachter gekomen dat er iets als transgender zijn bestaat. Het was makkelijker geweest als ik al eerder op school meer over transgenders had geleerd.”

Alice werd tijdens haar transitie gesteund door haar ouders, maar ook die wisten niet goed wat het precies inhield dat hun zoon een transvrouw was.

Rolmodel

Onder een kleine groep mensen in Nederland bestaat nog het idee dat transgenders mannen zijn in jurken. ”Daar moeten we vanaf”, vinden alle drie de vrouwen.

Misschien kan de coming-out van Nikkie daar iets aan veranderen, hoopt Emma. ”Zij is zo groot! Ze gaat zoveel betekenen voor de hele community.”