Politiek

Minister Van Engelshoven noemt chantage NikkieTutorials 'ziek'

Minister Van Engelshoven voor Emancipatie noemt het “heel ziek” dat mensen youtuber NikkieTutorials probeerden te chanteren met het feit dat ze als jongen is geboren. Dat zegt de minister tegen Hart van Nederland.

Nikkie bracht maandagavond via haar YouTube-kanaal naar buiten dat ze als jongen geboren is. In het filmpje legt ze uit dat de timing van deze boodschap niet geheel vrijwillig gekozen is. Ze zegt dat gechanteerd werd door mensen die haar verhaal aan de pers wilden aanbieden.

Lees ookNikkieTutorials na coming-out geroemd als rolmodel

Visagiste Nikkie de Jager kreeg na het plaatsen van haar video een stortvloed aan reacties op sociale media. Tienduizenden mensen zeiden dat trots op haar waren en noemden haar een rolmodel.

Ook minister Van Engelshoven is “heel blij” met de coming out-video van NikkieTutorials, zegt ze tegen Hart van Nederland. “Wat ze hiermee doet is echt een rolmodel zijn voor heel veel jonge transgenders die moeite hebben met hun coming-out. Met een rolmodel als Nikkie help je deze mensen enorm.”

Jonge transgenders zijn een groep die het moeilijk hebben in Nederland, stelt de minister. “Kennelijk vinden we het in Nederland nog moeilijk om die groep te accepteren. Ik vind het heel pijnlijk dat veel jongeren nog steeds niet overal zichzelf durven te zijn.”

‘Pijnlijk dat jongeren niet zichzelf durven zijn’

Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNT) heeft “met gemengde gevoelens” gereageerd op het nieuws dat Nikkie de Jager uit de kast is gekomen. “Ik vind dat Nikkie op een heel krachtige en eigen manier het nieuws heeft gedeeld”, zegt voorzitter Brand Berghouwer. “Maar het is heel kwalijk dat zij hiermee is gechanteerd.”

Op Instagram reageerde Nikkie dinsdagochtend geëmotioneerd op alle steunbetuigingen. “Ik had veel verschillende scenario’s in mijn hoofd, maar dit had ik nooit, maar ook echt nooit durven dromen.”