Lifestyle & Entertainment

NikkieTutorials na coming-out geroemd als rolmodel

Een dag na de onthullende video van visagiste Nikkie de Jager is ze trending op Twitter. Maandagavond liet ze op haar YouTube-kanaal, Nikkie Tutorials, weten geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Inmiddels hebben tienduizenden mensen via social media laten weten hoe trots ze op haar zijn.

De Jager legt in haar ‘coming out’-video uit dat de timing van haar video niet geheel haar eigen keuze was. Ze werd gechanteerd door verschillende mensen die haar verhaal aan de pers wilde aanbieden. Hierop besloot ze zelf een video op te nemen.

“Ik heb mijn video gisteren geüpload”, zegt Nikkie op Instagram Stories. “De enorme hoeveelheid liefde en steun betekent enorm veel voor me.”

Rolmodel

Voor veel mensen in De Jager inmiddels een rolmodel geworden. “Ze is zo groot! Ze gaat zoveel betekenen voor de hele community”, laat Emma Wagemans, collega youtuber en eveneens transgender, weten.

Volgens Wagemans zorgt de coming out van De Jager ervoor dat mensen anders naar transgenders gaan kijken: “Het toont aan voor mensen die hier geen verstand van hebben dat een transgender geen man in een jurk is.”

Gemengde gevoelens

De Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland (TNN) reageert met “gemengde gevoelens” op het nieuws. “Ik vind dat Nikkie op een heel krachtige en eigen manier het nieuws heeft gedeeld”, zegt voorzitter Brand Berghouwer. “Maar het is heel kwalijk dat zij hiermee is gechanteerd.”

Berghouwer, zelf transgender, vindt het ieders recht om zelf te bepalen hoe en of men uit de kast wil komen. Het gebeurt volgens hem vaker dat transgenders door mensen uit hun omgeving “uit de kast worden getrokken. Maar je bent het aan niemand verplicht en je moet het op je eigen voorwaarden kunnen doen.”

Lees ook: Coming Out Day: als je eeneiige tweelingzus je broer wordt

Toch denkt hij dat haar coming-out anderen kan inspireren. Volgens hem is ze een rolmodel voor veel jonge mensen die hier wellicht ook mee worstelen. “Zij laat zien dat je ook als transgender ook succesvol en beroemd kan zijn. Dat vind ik heel waardevol: hoe meer bekenden hier open over durven te zijn, hoe normaler het wordt.”

Tekst gaat verder onder tweet

Nikkie Tutorials

De Jager begon in 2008 met het maken van filmpjes over haar werk als visagiste. Inmiddels heeft haar YouTube-kanaal, Nikkie Tutorials, bijna dertien miljoen abonnees. De youtuber werkt geregeld samen met grote sterren als Lady Gaga en Kim Kardashian.

 

Foto: Nikkie Tutorials